Wrocław on Puolan neljänneksi (tai viidenneksi?) suurin kaupunki ja se sijaitsee vajaan neljän tunnin ajomatkan päässä Varsovasta.

Wrocław

Majoitus

Varsovaan verrattuna Wrocławin kaupunki on tunnelmallisempi ja värikkäämpi, ja pilvenpiirtäjien sijaan katukuvaa koristavat vanhat rakennukset. Kaupungista löytyy myös uudisrakennuksia, jollaisessa Airbnb asuntommekin sijaitsi.

Kuten jo aiemmin kerroin, jahkailimme matkakohteen valinnan kanssa, joten myös majoituksen varaaminen jäi viime tippaan. Meitä oli yhteensä neljä henkilöä, joten sopivan majapaikan löytäminen sopivaan hintaan osoittautui haastavaksi. Suosin itse nykyään Airbnb-palvelua, joten päädyin kahlaamaan läpi sen tarjontaa. Tarjolla olisi ollut erittäin edullista hostellia, mutta joko jaetuilla huoneilla tai kaukaisella sijainnilla. Pienen etsinnän jälkeen vaihdoin henkilömääräksi kaksi, jolloin tarjonta kasvoi. Varasimme lopulta yksiön parisängyllä Oderjoen rannalta, läheltä Wrocławin keskustaa.

Minulla on täällä Puolassa täytettävä ilmapatja vieraita varten, joten nappasimme sen ja petivaatteet mukaan, ja näin saimme sänkypaikkojen määrän tuplattua. Ilmoitin myös majoittajalle, että meitä on tulossa enemmän kuin sovellus antoi olettaa, ja tämä sopi majoittajalle hyvin.

Wrocław oderjoki

Museum of the University of Wrocław

Kun saavuimme kaupunkiin, veimme tavarat asunnolle ja päätimme sen jälkeen suunnata keskustaan. Kävelymatkalla huomasimme korkean tornin, joka oli täynnä ihmisiä. Päätimme kävellä tornin luokse ja selvittää, miten me pääsemme ihailemaan kaupunkia yläilmoista.

Kävelimme rakennuksen luokse ja huomasimme, että kyseessä on yliopiston museo. Astuimme sisään rakennukseen ja lähdimme etsimään hintaan näköalatasanteelle. Puolassa museot ja nähtävyydet ovat edullisia, yliopistomuseo lukuun ottaen. Museossa oli yhteensä neljä erilaista ”hallia” ja sisään päästäkseen piti ostaa lippu vähintään kahteen. Kahden ”hallin” näkeminen maksoi 12 zlotya (n. 3 €), kolmen ”hallin” näkeminen 13 zlotya (n. 3,25 €) ja kaikkien neljän hallin hinta oli 14 zlotya (n. 3,50 €), joten ostimme samalla pääsylipun jokaiseen halliin.

Museum of the University of Wrocław

Ensimmäinen halli oli täynnä Puolan ja yliopiston historiaan liittyviä esineitä, kuten valtikoita ja patsaita. Lisäksi sen takana oli Kreikan historiaan keskittynyt huone.

Yllä oleva kuva on toisesta hallista, joka muistutti enemmän kirkkoa. Maalaukset olivat erittäin näyttäviä ja niiden tunnelmaa oli mahdoton ikuistaa valokuvaan.

Kolmas halli muistutti paljon toista hallia, mutta yksittäisten penkkien sijaan siellä oli perinteisemmät kirkon penkit.

Viimeinen halli, eli rakennuksen ylin kerros, oli pyhitetty matemaatikoille. Lisäksi siellä oli nähtävillä mm. erilaisia kompasseja. Ylimmästä kerroksesta oli vihdoin pääsy katolle, ja maisemat olivat todella hintansa arvoiset. Tässä kohtaa lienee myös hyvä huomauttaa: huipulla tuulee.

Wroclaw museon katto

Ilta kaupungissa

Museon jälkeen jatkoimme suuntaa keskustaan. Puolaan oli luvattu hieman koleaa keliä, mutta auringon paistaessa lämpötila kipusi lähemmäs kahtakymmentä astetta. Tarkoituksemme oli löytää ruokapaikka auringosta, mutta nopeat syövät (hitaat) ja jouduimme tyytymään varjoisaan terassiin lähellä keskusaukiota.

Nautimme ulkoilmasta ruuan ja siiderin parissa, kuunnellen samalla taustalla musisoivia huilisteja. Ruokailun jälkeen päätimme viettää loppuillan rennosti ja haimme kaupasta muutaman siiderin. Suuntasimme asuntoomme pelailemaan erilaisia korttipelejä ja kuuntelemaan suomalais-espanjalais-alankomaalaista musiikkilistaamme.

Wrocław saa ehdottomasti suosituksensa minulta. Kävimme vierailemassa paikallisessa eläintarhassakin, mutta kirjoitan tästä myöhemmin oman tekstin.

-Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *