Wilanówin palatsi sijaitsee n. 10 kilometrin päässä Varsovan keskustasta, mutta sinne pääsee helposti bussilla. Palatsi on rakennettu 1600-luvun loppupuolella, mutta sen puisto on rakennettu vasta 1950-luvulla.

Wilanówin palatsi

Wilanówin palatsi ulkoa

Kävimme vierailemassa palatsin luona viime sunnuntaina, mutta saavuimme paikalle sen verran myöhään, että emme valitettavasti kerenneet käymään sisällä. Museosta pääsee kuitenkin lukemaan lisää täältä. Palatsi itsessään on ulkoa päin vakuuttava ja isompi kuin kuva antaa olettaa. Rakennuksen yksityiskohtia taas voisi ihastella loputtomiin.

Wilanowin palatsi

Vaikka emme päässeet vierailemaan sisällä, isoista ikkunoista kurkkaamalla saimme jonkinlaisen käsityksen. Käytäviä koristavat vanhat öljymaalaukset sekä antiikkiset huonekalut. Ehkä joskus vielä pääsen näyttämään kuvia tai pääsette itse vierailemaan palatsissa.

Puutarha

Puutarha on päivittäin auki pitempään kuin museo, ja myönnän, että se kiinnosti tällä kertaa minua poikkeuksellisesti museota enemmän. Yleensä nautin museoista, mutta palatsin kohdalla olen kuullut enemmän positiivista palautetta nimen omaan pihasta.

Wilanowin palatsin puutarha

Olin katsonut etukäteen, että puutarhan pitäisi olla ilmainen. Valitettavasti näin ei ollut, mutta hinta ei myöskään päätä huimannut. Sisäänpääsymaksu oli huimat 5 zlotya (n. 1,25 €) ja lipun sai ostettua helposti portilla olevasta automaatista. Opiskelijakortilla hinta oli vieläkin edullisempi (3 zlotya) ja lipuntarkastaja kelpuutti tavallisen, suomalaisen opiskelijakortin. (Mainittakoon tässä, että itse olen valmistunut peräti päivälleen(?) kolme vuotta sitten koulusta, joten minulla ei ole opiskelijakorttia ollut vuosiin.)

palatsin puisto

Portilta sai otettua mukaansa kartan, joka osoittautui erittäin hyväksi. Olen itse hieman huono käyttämään perinteistä paperikarttaa, mutta palatsin puutarha on erittäin iso ja näyttävä, joten suunnistaminen osoittautui helpommaksi perinteisin keinoin. Heti palatsin välittömässä läheisyydessä oli tarkkaan leikattuja ja kukkasin koristeltuja osuuksia, joiden keskeltä löytyi mm. patsaita ja suihkulähteitä.

Varsova puutarha

Kauemmas kuljettaessa löytyi enemmän luonnontilassa olevia osuuksia, hylättyjä rakennuksia ja vesistöjä. En tarkalleen muista, mihin tarkoitukseen yllä olevassa kuvassa näkyvää rakennusta käytettiin, liekkö ollut ihan asuinkäytössä.

Lammikko puutarha Varsova

Puistoalueella oli suurehko järvi, jonka reunoilla kulkee kävelyreittejä. Lisäksi alueella vuokrattiin mm. veneitä, mikäli alueen tutkiminen vesiteitse kiinnostaa kävelyä enemmän. Myös melominen on mahdollista, ja näimmekin muutamia melojia, vaikka syyskuun lämpötilat eivät ehkä ole enää ihanteellisimmat tälle harrastuselle.

wilanow puutarha

Kaiken kaikkiaan puutarha oli monipuolinen ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Paikka on myös suosittu avioparien keskuudessa, sillä näimme vähintään 5 paria ottamassa hääkuviaan palatsin alueella. Mielenkiintoista oli myös se, että koirien tuominen puutarhaan oli kielletty. Joka tapauksessa Wilanówin palatsin puutarha sopii mainiosti vaikka sunnuntaipäivän aktiviteetiksi. (Käyn muuten aika usein sunnuntaisin puistoissa kävelemässä, kirjoittelinkin mun tavallisesta sunnuntaista muutama viikko takaperin.)

-Marika

Marika Varsovassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *