Vodkamuseo on nimensä mukaisesti keskittynyt puolalaisen vodkan historiaan. Museo jopa sijaitsee vanhassa viinatehtaassa täällä Varsovassa.

vodkamuseo

Vodkamuseo – mikä ja missä?

Vodkamuseo, eli puolankieliseltä nimeltään Muzeum Polskiej Wódki, sijaitsee vanhassa viinatehtaassa Pragan alueella. Saapuminen museoon on helppoa, metropysäkki Dworzec Wileński sijaitsee vain vajaa kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Puola on tunnettu vodkamaa ja aikoinaan tehtaita on ollut satoja. Nykyään lukumäärä on vähemmän kuin sata, mutta en valitettavasti muista tarkkaa lukumäärää. Vodka kuuluukin Puolan kulttuuriin ja museon tarkoituksena on kertoa valmistusprosessista sekä raaka-aineista, kunnioittaa perinteitä ja tietysti kertoa eroja erilaisten vodkien välillä.

muzeum polish wodke

Museo itsessään

Jotta museoon pääsee vierailemaan, tulee ottaa opastettu kierros. Kierroksia on saatavilla sekä puolaksi että englanniksi. Kierroksen hinta on 40 zlotya (vajaa 10 euroa) per henkilö, tai 55 zlotya (n. 13 euroa) per henkilö, jos halusi yhden lisävodkan maistettavaksi sekä diplomin. Kierrosta ei tarvitse varata etukäteen, vaan museoon voi vain kävellä sisälle, jolloin toki saattaa joutua hetken odottamaan. Museoon on mahdollista varata myös yksityiskierroksia ja ostaa lahjakortteja.

marika vuorinen vodkamuseo

Kierros alkoi lyhyellä videolla, jonka jälkeen opas vei meidät ensimmäiseen saliin. Pienen historiatunnin jälkeen pääsimme itse tutustumaan esittelyyn. Näyttelyssä oli yhdistelty kivasti uutta ja vanhaa, ja lisäksi tarjolla oli erilaisia toiminnallisuuksia vaativia näyttelyesineitä. Tiesittekös muuten, että vodka-sana tulee alun perin sanasta voda (vesi)?

votkamuseo

Museossa oli yhteensä viisi erilaista huonetta, ja jokaisen huoneen yhteydessä opas kertoi ensin hieman taustoja huoneen esineille. Meidän ryhmässämme oli kahdeksan henkilöä ja mielestäni tämä oli oikein sopiva koko, sillä ehdimme rauhassa tutustumaan ja lukemaan lisätietoa.

Varsovan vodkamuseo

Kun kaikki näyttelyhuoneet oli kierretty, meidät ohjattiin kolmannen kerroksen baariin. Jokaiselle oli kaadettu valmiiksi kolme, tai extraa maksaneille neljä, maisteluannosta. Ensimmäinen vodka oli omaan makuuni hyvinkin tavallinen, mutta toisena tullut perunavodka oli erittäin maukas. Kolmas oli jälleen tavallisempi, viljasta valmistettu vodka, mutta ensimmäistä maukkaampi. Mielenkiintoista oli se, että neljäs ja ns. ”ylimääräinen” annos oli olevinaan hieman parempaa vodkaa, mutta itse en siitä juurikaan välittänyt. Joka tapauksessa oli antoisaa päästä maistelemaan erilaisia vodkia ammattilaisen johdolla.

Polish vodka association

Kokonaisuudessaan kokemus vei aikaa n. 1,5 tuntia. Museon osuus tunnin verran ja maisteluun oli varattu puolisen tuntia. Poistuessamme saimme myös mukaan diplomit. Kaiken kaikkiaan voin suositella museota.

-Marika

Ps. Jos kirjoitus vodkasta kiinnosti, kannattaa tsekata myös tämä postaus Varsovan olutfestivaalista.

Marika Varsovassa ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *