Vietin päivän tutkimassa Varsovaa, tarkoitukseni oli kävellä ympäriinsä ja ottaa rennosti. Ajattelin pyhittää perjantain ja maanantain asioiden hoitamiselle.

tutkimassa Varsovaa

Warsaw City Card

Vaikka tarkoituksenani oli tutkia kaupunkia kävellen, koin kuitenkin näppäräksi hoitaa julkisen liikenteen kulkukorttiasiat kuntoon. Saatan tulevaisuudessa käyttää valheellisesti termiä bussikortti, mutta tällä tarkoitan tuota korttia, joka käy kaupungin jokaisessa julkisessa kulkuneuvossa.

Siinä missä Suomessa bussikortin hankkiminen on suht vaivatonta, (ainakin olettaakseni?), niin tällä kuukausikortin hankkiminen ei sujunutkaan ihan suoraviivaisesti. Nimittäin kuukausikortin hankkiakseni minun piti hankkia Warsaw City Card, joka on käytännössä siis nimellä ja kuvalla varustettu kortti. Sitä varten minun piti hankkia tulostettu valokuva itsestäni. Harvemmin sitä passikuvia tulee kannettua mukana, mutta onneksi olin bongannut passikuva-automaatin läheisestä ostoskeskuksesta.

Passikuva kustansi automaatista ostettuna n. 4 € ja kuvia sai neljä kappaletta. Kun olin saanut kuvan, marssin niiden ja henkilöllisyystodistuksen kanssa läheiseen ZTM Passenger Service Centreen ja ilmoitin haluavani kortin. Tästä eteenpäin kaikki sujui sulavasti, ojensin virkailijalle suomalaisen ajokorttini sekä valokuvat ja pian sain valita, millaisen kuosin kortilleni haluaisin. Virkailija joutui kysymään ainoastaan yhden tarkentavan kysymyksen, sillä hän ei osannut tulkita ajokortista, mikä oikeastaan onkaan nimeni. Lopulta pyysin 30 päivän kulkuoikeuden korttiin ja maksoin siitä 110 zlotya. Euroissa tämä olisi n. 27,5 €, eli hieman vajaa euron per päivä.

Varsova kauppahalli

Kaupunkikävely

Kun bussikorttiasiat olivat kunnossa, uskalsin lähteä rohkeammin kävelemään ympäri kaupunkia. Pääsisinhän mistä tahansa, milloin tahansa takaisin keskustaan. Lähdin vain fiiliksen mukaan houkuttelevimpaan suuntaan.

Varsova on siitä jännä kaupunki, että vaikka eletään liki tammikuun puoltaväliä, täällä on vielä jouluvaloja ja -kuusia kaupunki tulvillaan. Päädyin tutustumaan paikallisiin putiikkeihin, ja tietysti kaupunkiympäristöön. Päädyin mm. hieman sivukujalla sijaitsevaan Silly Design -nimiseen liikkeeseen, ja hauskinta oli, että sen valikoimasta löytyi emalisia Muumimukeja. Ihan kuin kotona olisi!

Lisäksi päädyin paikalliseen kauppahalliin, jossa oli toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita, sekä muutama pienputiikki. Valitettavasti olin juuri syönyt ennen kävelyä, joten en tällä kertaa pysähtynyt nauttimaan paikallisesta tarjonnasta.

Kaiken kaikkiaan kävelin tunnin tai pari ympäriinsä tutkimassa Varsovaa, kunnes päätin lähteä kaupan kautta takaisin majapaikkaani.

Tarkoitukseni on joku päivä lähteä ihan kameran kanssa kaupungille, jotta voisin laittaa myös teille nähtäväksi parempilaatuisia kuvia tästä upeasta kaupungista.

-Marika

Marika Varsovassa

4 Replies

 1. Sä olet nainen uskomattoman rohkea! ❤ Minusta ei koskaan olisi ollut tuohon, arvostan sua tosi paljon! Nauti ja elä täysillä! ❤ Laitan sun blogin kyllä talteen ja lueskelen sun kuulumisia. Pidä hauskaa!

  1. Kiitos, nautin kyllä joka hetki ❤️ Ihana kuulla, että mun tekemiset kiinnostaa 😊

 2. Moi

  Kyllä täällä Turun seudulla tuo bussikortin – on ns. Fölikortti – hankkiminen on helpompaa.
  Kortissa ei ole valokuvaa, joten sen saa hankittua suoraan. Hankkimisessa kyllä sitten todistetaan henkilöllisyys. Kortteja on erilaisia, esimerkiksi henkilö- ja haltijakohtaisia. Haltijakohtaisen kortin on oltava voimassa, jos bussissa tulee tarkistus. Ja henkilökohtaisissa korteissa tarkistuksessa sitten voidaan kysyä henkilöllisyyttä. Ja täällä kuukauden hinta on noin kaksinkertainen eli 52 €/kk. Joten hankinta on helpompaa. Mutta ei tuo nyt onneksi kauhean hankalata kuullostanuy – mitä on muualta kuullut.

  Ja miten siellä muuten vietetään joulua? Mikä on suurin juhlapäivä? Näkyykö Venäjän tapa pakkasukkoinen ja tärkeä päivä taisi tänä vuonna olla 7.1.2019.

  1. Hyvä pointti, mullahan ei ole bussikorttia sinälleen ollut vuosiin, niin en ole varma, miten toimii. Joulu näkyy yhä, ja täällä saatttaa kuuset ja koristeet olla helposti helmikuun puoleenväliin. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *