Sopot sijaitsee Gdanskin ja Gdynia puolessa välissä. Kaupunki on tunnettu erityisesti pitkistä rannoistaan ja vinosta talosta. Olen itse asiassa lomaillut kaupungissa kolmeen otteeseen, viimeksi viime vuonna ystävieni kanssa.

sopot ranta

Sopot on rantakaupunki

Sopotin rannat ovat täynnä pehmeää hiekkaa ja ranta-alueen keskellä on suuri laituri nimeltä MOLO. Laiturilla järjestetetään erinäisiä tapahtumia, lomani aikana pääosin elokuvanäytöksiä. Itse en kokenut tarpeelliseksi maksaa pääsystäni laiturille, vaikka hinta olisi ollut vaatimattomat 9 zlotya (n. 2 €).

Uimarannalla oli huomattavasti enemmän aaltoja kuin Gdyniassa tai Helissä, mutta mielestäni tämä oli ainoastaan positiivista vaihtelua. Rannalta oli helppo löytää paikka läheltä vettä, joten uskalsin jälleen jättää tavarani (arvotavarat pikkulaukussa piiloon viltin alle) käydessäni uimassa. Vesi oli hieman viileämpää kuin muilla rannoilla, mutta silti riittävän lämmintä.

sopot joutsen

Rantalaiturin oikealla puolella oli todella paljon joutsenia, jotka olivat erittäin kesyjä ja tottuneita saamaan ruokaa ihmisiltä. Itselläni ei ollut mitään tarjota linnuille, enkä tiedä onko se edes sallittua, mutta näin paikallisten lapsiperheiden heittelevän leivänmuruja.

sopot vino talo

Krzywy Domek eli ”Crooked house”

Krzywy Domek on yksi Puolan kuuluisimpia taloja sen ainutlaatuisen arkkitehtuurin takia. Talo on todellakin juuri sen näköinen kuin kuvassa ja se on osa ostoskeskusta. Talo sijaitsee Sopotin ”pääkadun” varressa ja talon julkipuolella toimii kahvila. Valitettavasti vuodenajan takia talon toinen puolisko on puun takana, mutta se on yhtä vino kuin kaverinsa.

Tex Mex

Ravintolat

Sopotissa on yleisesti ottaen monta hyvää ravintolaa, mutta myös monta turistihoukutinta. Hintataso on edullinen, kuten muuallakin Puolassa. Itse päädyin syömään Tex Mex Sopot -nimiseen pihviravintolaan, joka sijaitsee lähellä juna-asemaa ja pääkatua. En muista annoksen tarkkaa hintaa, mutta veikkaisin sen olleen n. 11 euron pintaan. Liharavintolana tunnettu paikka tarjoili murean pihvin kahden omavalintaisen kastikkeen, ranskalaisten ja raikkaan salaatin kanssa. Iso, katettu terassi takasin tunnelman säästä riippumatta.

Sopotin kenties ”maineikkain” ravintola, Śliwka w Kompot, sijaitsee pääkadun varressa, lähellä rantaa. Valitettavasti jono oli todella pitkä ja olin liian laiska tehdäkseni varauksen, joten en itse ole ravintolaa vielä testannut.

Sopotin kirkko

Nähtävyydet

Sopot tarjoaa vinon talon lisäksi muutamia nähtävyyksiä. Keskellä kaupunkia on suuri kirkko, johon pääsee halutessaan kurkistamaan sisälle. Lisäksi keskusaukiolta löytyy vahamuseo, jossa miltei vierailin. Museon hinta on 20 zlotya (n. 5 €) per henkilö, mutta tällä hetkellä museossa on esillä ainoastaan kummajaisia, ei siis julkisuuden henkilöitä tai elokuvahahmoja, joten käännyin ovelta pois. Sopotista löytyy myös vesipuisto, jossa olisin halunnut vierailla, mutta omaan korvaani Redan vesipuisto vaikutti paremmalta vaihtoehdolta, joten kävin siellä.

Sopot grand hotel

Sopot yleisesti

Kaupunki elää turismilla ja sieltä löytyy majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan. Halpoja hostelleja löytyy kyllä enemmän Gdanskin ja Gdynian puolelta, sillä Sopot on keskittynyt ennemminkin rantahotelleihin. Näyttävät hotellit saattavat olla Puolan hintatasolla suhteellisen kalliita, jotkut veloittavat jopa 100 € per yö. Hinnat tietysti vaihtelevat sesongin ja kysynnän mukaan.

Kaupunkiin on helppo matkustaa junalla. Lähijunaan (SKM) saa ostettua lipun joko juna-aseman automaatista (huom. kaikilla asemilla automaattia ei ole, tai minä en sellaista löytänyt) tai mobiilisti. Lipun hinta riippuu matkan pituudesta, mutta esimerkiksi Gdanskin päärautatieasemalta Sopotin päärautatieasemalle lipun hinta on 4,40 zlotya, eli euron verran. Lähijunan lisäksi useat pitkän matkan junat pysähtyvät asemalla. Uberkaan ei ole huono vaihtoehto, kyyti Gdynian satamasta Sopotin rannalle maksoi 23 zlotya, eli n. 6 €.

Sopot on mukava rantakohde, mutta mikäli lomalla haluaa nauttia nähtävyyksistä voi paikka käydä hieman tylsäksi viikon matkan aikana.

-Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *