Puolan palkkataso on alhaisempi kuin Suomen, mutta vastaavasti elinkustannuksetkin ovat (ainakin osittain) alhaisemmat. Hintatasosta antaa osviittaa tämä n. vuoden takainen kirjoitukseni. Mainittakoon heti alkuun, että en tule puhumaan omasta palkastani, vaan ainoastaan yleisellä tasolla.

Puolan palkkataso

Puolan palkkataso | yleistä tietoa

Puolassa minimipalkka (brutto) vuonna 2020 on 2600 zlotya (n. 620 euroa). Vähimmäispalkan määrä per vuosi on kasvussa, vuonna 2019 vähimmäismäärä oli 2250 zlotya ja vuonna 2021 vähimmäispalkan määrä on ennustusten mukaan 3000 zlotya kuukaudessa.

Pääkaupungissa, Varsovassa, elinkustannukset ovat kalliimmat kuin muualla maassa ja näin ollen palkatkin ovat keskimäärin hieman korkeammat. Koko maan tuntipalkan keskiarvo on 44 zlotya (n. 10 euroa) tunnissa.* Keskimääräinen kuukausipalkka vaihtelee kaupunkien kesken ja suurimmista kaupungeista matalin keskipalkka on Katowicen kaupungissa (6 280 zlotya / 1 560 €) ja korkein Varsovassa (8 510 zlotya / 2 100 €).*

Palkat ammattikunnittain

Palkkatasot per ammattikunta ovat suhteellisen samat kuin Suomessa. Korkeimpien joukosta löytyvät mm. hammaslääkärit (17 000 zlotya / 4 250 € / kk), pankin johtajat (13 600 zlotya / 3 400 € / kk) ja asianajajat (14 300 zlotya / 3 600 € / kk).* Kaikki mainitut hinnat ovat keskiarvoja kuukausipalkasta.

Matalaa palkkaa maksetaan yleisesti myyjille ( 2 700 zlotya / 670 € / kk), tarjoilijoille (2 290 zlotya / 590 € / kk) ja asiakaspalvelijoille ( 2 630 zlotya / 660 € / kk).* Kaikki mainitut hinnat ovat jälleen keskiarvoja kuukausipalkasta.

Myös Puolassa on yleistä työskennellä osa-aikaisena opiskelujen rahoittamiseksi, joten siksi joillain aloilla keskiarvo saattaa olla alle minipalkan.

Palkat ulkomaalaisille

Ulkomaalaisten on mahdollista saada paikallista kollegaa parempaa palkkaa kielitaidon ansiosta, mutta tämä ei ole itsestäänselvyys. Tähän vaikuttaa a) työpaikka, b) puhuttu kieli sekä c) kotimaa. Puolassa palkkataso on parempi kuin esimerkiksi Ukrainassa, joten se, mikä olisi puolalaiselle alle minimin saattaa tuntua ruhtinaalliselle ukrainalaisesta. Toisaalta taas Norjasta tulevalle mikään palkka ei välttämättä ole tarpeeksi. Lyhyenä muistisääntönä mainittakoon, että mitä kalliimpi maa, sitä vaikeampi saada sieltä ihmisiä töihin, ja näin ollen palkkataso on korkeampi. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että tämä toki pätee Suomessakin: mikäli jollain alalla on pulaa ammattilaisista, saatavilla olevat ammattilaiset voivat pyytää korkeampaa liksaa.

Puolassa ulkomaalaisen palkka onkin usein neuvottelukysymys ja ennen työpaikan vastaanottamista kannattaakin suorittaa hieman taustatutkimuksia, jotta ei joudu täysin alipalkatuksi. Palkan lisäksi on mahdollista saada lisäetuja, useat firmat tarjoavat asuntoetua tai apua asunnon hakuun sekä kielikursseja.

-Marika

*Lähde ja lisätietoa: www.salaryexplorer.com

Marika Varsovassa ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *