Puolan hintataso on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa, mutta vajaan vuoden aikana olen huomannut, että hintakäsitykseni on alkanut hämärtymään. Olen varmasti maininnut edullisesta hintatasosta aiemminkin, taisin peräti mainita viime postauksessa käsityöläisoluiden edullisista hinnoista.

Puolan hintataso

Ruokakaupassa

Aloitetaan loogisesta aiheesta, eli ruokaostoksista. Osaatteko arvioida, paljonko kuvassa olevat ruoka-aineet kustansivat yhteensä? Päästetään teidät heti jännityksestä ja kerrottakoon, että ruokakassin kokonaishinnaksi tuli 39 zlotya, eli n. 9 euroa.

Jos kuva ei kerro tarpeeksi, tähän hintaan sain siis ostettua seuraavat ruoka-aineet:

-Naudan jauheliha 600 g
-Granola
-Tortillasipsit
-Grillimauste
-Makaronipussi
-Salsa
-Ketsuppi
-Jugurtti
-Smetana

En valitettavasti muista yksittäisten tuotteiden hintoja (poikkeuksena salsa, se oli 5,99 zlotya, sillä pidän hintaa suhteellisen korkeana Puolan tasolla.) Mainitsin myös alussa hintakäsityksen hämärtymisestä, sillä koitin mielessäni miettiä, mitä samanlainen satsi kustantaisi Suomessa, mutten tullut enää oikein mihinkään tulokseen. Veikkaisin hinnan kuitenkin olevan vähintään tuplasti, brändeistä riippuen jopa kolminkertaisesti. Toisaalta en tiedä, onko tällainen hintavertailu enää mitenkään tarpeellista?

Joka tapauksessa tämä oli yksi kalleimmista ruokakauppareissuistani. Hypermarketit ovat täällä(kin) pieniä kioskeja halvempia, mutta pienemmistä kioskeistakin (esim. Zabka) saa esimerkiksi valmisaterioita jopa 8 zlotyn (n. 2 euroa) hintaan.

Asuminen

Muistaakseni asumisen hinnoista olen puhunut aikaisemminkin, mutta voin ottaa pienen kertauksen. Varsovassa asuminen on yleisesti suhteellisen kallista, varsinkin, jos haluaa asua yksin. Kimppa-asuminen onkin erityisen suosittua nuorten/opiskelijoiden keskuudessa. Asumisen hintaan vaikuttaa tietysti myös sijainti. Joen toisella puolella, eli Pragan alueella, asuminen on edullisempaa kuin keskustan läheisyydessä.

Suomesta poiketen asunnot ovat täällä pääosin kalustettuja, joten täällä kalusteet eivät nosta vuokran hintaa. Asuntojen vuokrat ovat kuitenkin edullisempia kuin Helsingissä, mutta saattavat olla samalla tasolla Turun kanssa. Mainittakoon yleissääntönä, että yksiöiden hinnat pyörivät viidessäsadassa, eli Puolan hintatasoon nähden erittäin korkeana.

Lisäksi vuokran päälle saattaa tulla seuraavia kuluja: (Huom. riippuu vuokrasopimuksesta, hinnat ovat suuntaa-antavia arvioita.)
-Välityspalvelu (jos asunto firman kautta, usein summa vastaa 75 % ensimmäisen kuun vuokrasta)
-Sähkö (50-150 zlotya, käytön mukaan)
-Vesi (50-150 zlotya, käytön mukaan)
-Netti (n. 50 zlotya)
-Televisio (??)

Puolan hintataso yleisesti

Yleisesti Puolan hintataso on edullinen, vaikka ajan myötä hinnat ovat normalisoituneet mielessäni. Muistan, kun tammikuussa kaikki tuntui liki ilmaiselta. Käytän vieläkin huomattavasti enemmän palveluita asuessani Puolassa kuin mitä käytin Suomessa. Esimerkiksi yöllinen Uber keskustasta kotiin maksaa n. 10 zlotya (2,5 euroa), matka vajaa 3 kilometriä. Muistaakseni Suomessa taksin aloitusmaksu on 8 euron pintaan, ja tämä oli ennen taksilain uudistusta. Lisäksi syön huomattavasti useammin ulkona, sillä ravintolakäynti ilta-aikaankin on n. 10 euron paikkeilla, kun tilaukseen kuuluu pihvi ja juoma.

Vaikka Puolan hinnat ovat normalisoituneet, järkytyn joka kerta Suomen hintatasosta vieraillessani kotimaassa. Ehkä ajan myötä opin unohtamaan ajattelumaailman, jossa vertailen paikallisia hintoja Suomen hintoihin / euroihin ja voin keskittyä ainoastaan paikalliseen valuuttaan.

-Marika

Marika Varsovassa , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *