PESEL-numero, eli puolalainen henkilötunnus, jonka avulla mm. maksetut verot voidaan kohdistaa oikein. Ajattelin kertoa alkuun yleisesti PESEL-numerosta, sen hyödyistä ja hakemisprosessista. Huomasin nimittäin, että tietoa löytyy yllättävän vähän suomeksi, vaikka englanniksi sitä on tarjolla mm. tämän linkin takana. Lisäksi kerron oman kokemukseni PESEL-numeron hankkimisesta, sillä kaikki ei mennyt niin sutjakasti kuin kuvittelin.

PESEL-numero ja sen hankkiminen
PESEL-numero on numerosarja, joka koostuu yhdentoista numeron yhdistelmästä. Ensimmäiset kuusi numeroa määräytyvät syntymäpäivän mukaan, seuraavat neljä sukupuolen mukaan (naisilla parittomat ja miehellä parilliset numerot) sekä viimeinen numero tulee puhtaasti sattuman kautta. Näin voidaan taata jokaiselle henkilölle uniikki numerosarja.
PESEL-numeron käyttötarkoituksista liikkuu netissä paljon erilaista tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan numeroa tarvitaan mm. pankkitilin avaamiseen (ei totta, käytännöt saattavat vaihdella pankeittain, mutta oma pankkini ei vaatinut), puhelinnumeron hankkimiseen (ei omaa kokemusta, mutta työkavereideni puheiden perusteella ei tarvita) sekä lääkäriajan varaamiseen (ei tarvita yksityisellä, julkisen puolen lääkäreistä ei omakohtaista kokemusta).
Itselleni tärkein syy on verotuksellinen, sillä verojen maksaminen tapahtuu PESEL-numeron avulla. Verot voi maksaa ilmankin numeroa, mutta tällöin prosentti on suurempi.
PESEL hankitaan oman asuinalueen aluehallitovirastosta, joita Varsovassa on yhteensä 19. Virastot ovat usein auki arkisin klo 8.00 – 16.00, mutta aukioloaika kannattaa tarkastaa oman viraston nettisivuilta.
PESEL-numeroa varten tarvitaan kolme dokumenttia.
1) Passi
2) Vuokrasopimus, jonka päättymispäivämäärä on vähintään 91 päivää eteenpäin
3) Lomake, jonka saa viraston aulasta
Lomake tulee täyttää Puolaksi, mutta suurin osa kysymyksistä koskee omia henkilötietoja sekä osoitetietoja.
Oma kokemukseni
Puhuin heinäkuun tehtävälistaa kirjoittaessani ehkä hieman liian aikaisin, vaikka asiat olivat hieman yksinkertaisempia kuin oletin, eivät ne silti sujuneet täysin mutkatta.
Ensimmäisellä kerralla olin ottanut mukaan passini sekä vuokrasopimukseni. Olin ennen aamukahdeksaa jonottamassa, jotta pääsisin ensimmäisenä virkailijan puheille ja näin ollen ehtisin ajoissa töihin. Valitettavasti vasta täytettyäni lomakkeen sain kuulla 91 päivän säännöstä, ja vaikka minulla oli todisteena mustaa valkoisella sopimukseni jatkosta, vain virallinen vuokrasopimus kävisi todisteena. Jouduin poistumaan pettyneenä. Onnekseni vuokranantajani on erittäin joustava ja avulias, joten sain uuden sopimuksen käsiini jo samana iltana.
Koitin uudestaan onneani muutamaa päivää myöhemmin uudella päiväyksellä varustetun sopimuksen ja passin kanssa. Tällä kertaa pystyin täyttämään lomakkeen itse, kopioimalla vastaukset aiemmasta lomakkeesta. Valitettavasti edessäni oli kaksi muuta henkilöä ja virkailijoita poikkeuksellisesti vain yksi, joten jouduin odottamaan miltei 15 minuuttia omaa vuoroani. Avulias vastaanottovirkailija koitti ohjata minua toisen osaston virkailijan puheille, mutta valitettavasti kielimuuri iski väliin. Kun viimein oli vuoroni, ojensin täytetyn lomakkeen, passin ja vuokrasopimuksen tiskin takana istuvalle naiselle. Hän tutkaili paperini läpi ja ehdin jo hetken innostua, kunnes hymyni karisi näihin sanohin: ”Osoitettasi ei löydy järjestelmästämme.” Siinäpä sitten hetken mietin, että miten todistan asuvani kodissani. Valokuvilla? Kutsunko naisen kylään? Virkailija vain totesi, että minun tulisi ottaa yhteyttä vuokranantajaani ja pyytää heiltä todistusta. ”Mitä todistusta”, kysyin. ”Kyllä vuokranantajasi tietää”, virkailija kertoi. Poistuin hämmentyneenä paikalta, ja laitoin viestiä vuokranantajalleni, joka ei tosiaan tiennyt, mitä todistusta virkailija kaipaa. Lopulta tulimme tulokseen, että kyseessä saattaa olla kieleen liittyvä ongelma, ja vuokranantajani lupasi kirjoittaa minulle puolankielisen vuokrasopimuksen englanninkielisen sopimuksen rinnalle.
Kolmas kerta toden sanoo
Kolmannella kerralla minulla oli mukanani passi, puolankielinen vuokrasopimus ja valmiiksi täytetty lomake, sillä osasin kerrankin ennakoida ja otin tyhjän lomakkeen mukaani edellisellä vierailulla. Istuin kolmatta kertaa saman virkailijan eteen, tällä kertaa jo hieman epätoivoisena, ja ojensin paperit. Virkailija kävi tuttuun tapaan paperit läpi, kunnes vihdoin kaivoi työpöytänsä ylimmästä laatikosta esiin leimasimen – hakemukseni oli hyväksytty!
Itse paperien läpi käyminen vei n. 5 minuuttia ja sen jälkeen jouduin odottamaan varmistusta ja numeron muodostumista n. 10 minuuttia, eli ilman kaikkea edellistä säätöä koko prosessi vaati n. 15 minuuttia.
Joka tapauksessa minulla on nyt PESEL-numero hankittuna ja veroasiat kunnossa.
-Marika
Lähteet:
https://www.polandunraveled.com/pesel-number/
http://welcome.uw.edu.pl/during-your-stay/pesel-number/