Passin hankkiminen Puolaan, eli miten ja missä passin uusiminen onnistuu ulkosuomalaisena.

Passin hankkiminen Puolaan

Suomen suurlähetystö

Kuva ja otsikko vastannevat kysymykseen, sillä uusi passi hankitaan Suomen suurlähetystöstä. Minun onnekseni se sijaitsee Varsovassa, joten vierailu onnistuu suhteellisen helposti. Normaaleissa olosuhteissa Suomen suurlähetystö on auki päivittäin kello 9.00 – 12.00, mutta vierailulle on syytä varata aika etukäteen. Itse olen jälleen siitä onnellisessa tilanteessa, että voin vierailla lähetystössä heti aamun alkaessa ja jatkaa työpäivää alkuillasta, joten minun ei tarvitse keskeyttää työpäivää vierailun takia. Asiointi suurlähetystössä on aina ollut sujuvaa. Asiointi tapahtuu suomeksi.

Passin hankkiminen Puolaan

Alkuperäinen suunnitelmani oli tilata sähköinen passi poliisin nettisivujen kautta Suomeen ja napata se mukaani maaliskuun (sittemmin peruuntuneen) vierailun aikana. Olin jopa ehtinyt teetättää itsestäni sähköisen passikuvan (erityiskiitokset kahdelle ystävälleni, jotka ehtivät auttaa minua tämän kanssa), kun täällä Varsovassa ei tietenkään Suomen passikuvajärjestelmä ole tuttu. Syötin tietoni poliisin järjestelmään, kunnes näytölleni ilmestyi teksti ”tunnistautuminen vaaditaan”. Eli toisin sanoen minun pitäisi käydä poliisilaitoksella. Valitettavasti vierailulle olisi minimalistinen aikaikkuna, sillä Turun poliisilaitos aukeaa kello 8.00 ja lentoni oli määrä lähteä kello 9.20. Tulin tulokseen, ettei lennon missaaminen olisi riskin arvoinen ja minun olisi tilattava passi Puolaan. Tässä kohtaa ehkä mietitte, miksi en vain tilannut passia suoraan tänne? Vastaus on yksinkertaisesti raha. Suomessa passin hinta sähköisesti haettuna on 45 euroa ja Puolaan tilattuna 600 zlotya, eli n. 150 euroa. Käynee järkeen.

Itse passin hankkiminen oli suhteellisen helppo ja nopea prosessi. Ensin otin yhteyttä suurlähetystöön ja varasin ajan. Sen jälkeen maksoin passin hinnan heidän nimeämälleen tilille zlotyissa ja otin tästä kuitin talteen. Valitettavasti Suomen Suurlähetystö Varsovassa ei voi käsitellä sähköisiä kuvia, joten kävin keskustassa sijaitsevassa valokuvauskopissa ottamassa kuvan itsestäni. Hintaa neljän kuvan setille tuli muistaakseni 20 zlotya, eli viitisen euroa.

Tilanteen takia uberoin itseni suurlähetystöön, jossa näytin tarvittavat dokumentit, vanhan passini sekä annoin virkailijalle valokuvan, jonka jälkeen täytimme hieman papereita. Aikaa koko operaatioon kului ehkä vartti, jonka jälkeen suuntasin takaisin kotiin. Viikkoa myöhemmin sain puhelun, jossa kerrottiin passini saapuneen. Sovimme noutoajasta ja tällä viikolla kävinkin hakemassa uutukaisen passini.

Kaiken kaikkiaan prosessi oli nopea ja sujuva. Onneksi seuraavalla kerralla voin uusia passini sähköisesti, joten säästän siinä kivan summan.

-Marika

Ps. Kuten viimeksi mainitsin, tämän lisäksi minulla ei juurikaan ole hirveästi mielenkiintoista kirjoitettavaa tulossa lähiaikoina.

Marika Varsovassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *