Olsztyn on kaupunki Puolan koillisosassa ja ajomatkaa Varsovasta on hieman yli 200 kilometriä. Kuten viimeksi mainitsin, vietimme pitkää viikonloppua mökillä ja teimme lopuksi päiväreissun kaupunkiin.

Olsztyn

Matka & parkkitila

Mökiltä kaupunkiin oli matkaa n. 25 kilometriä, eli hieman vajaa puoli tuntia. Meistä ketään ei ollut vieraillut, ainakaan tietojeni mukaan, kaupungissa aiemmin, joten sopivan tapaamispisteen löytäminen oli hieman haastavahkoa. Lopulta päädyimme sijoittamaan GPS-laitteeseen vanhankaupungin lähellä sijaitsevan McDonald´s-ravintolan, sillä sen pihalla vaikutti olevan tarpeeksi parkkipaikkoja.

Olsztynin kaupunki puolassa

Arvauksemme osui oikeaan, mutta valitettavasti parkkialue oli rajoitettu tunnin aikarajalla. Hyvä tuurimme kuitenkin jatkui, sillä heti tien toisella puolella oli julkinen parkkialue. Lisäksi sunnuntaisin parkkeeraaminen on ilmaista Puolassa. Arkisinkin hinta olisi ollut 5 zlotya (n. 1,25 €) per tunti.

Olsztyn vanhakaupunki

Vanhakaupunki

Päätimme keskittyä ainoastaan vanhankaupungin alueeseen, sillä aikamme vierailulle oli kuitenkin rajoitettu. Kaupungista löytyi niin ensimmäisessä kuvassa näkyvä linna, jonka sisällä on muuten museo, kirkko, paljon pieniä katuja sekä ravintoloita.

Olsztyn poland

Puolassa, etenkin vanhassakaupungissa, on yleistä, että talot ovat kapeita, värikkäitä ja seinillä on koristeita. Joskus kuviot ovat näyttäviä, jopa patsasmaisia, toisinaan ne ovat eläimiä ja joskus taas yksinkertaisia neliöitä. Katukivetyksetkin saattavat olla leikitteleviä. Kaiken kaikkiaan kaupunki antaa paljon virikkeitä silmille, vaikka alue itsessään on hyvin pieni. Vanhankaupungin laidalta löytyy myös panimo, mutta tällä kertaa jätimme vierailun väliin.

Olsztyn pääkatu

Olsztyn | ravintolat

Sää helli meitä lomailijoita, joten halusimme nauttia lounaan ulkona. Terassillisia ravintoloita löytyi liki joka kulmalta, haasteena oli ryhmämme koko. Onnistuimme kuitenkin löytämään tunnelmallisen Hammurabi-ravintolan pääkadulta. Ruokalistalta löytyi tavallisia ravintolaruokia pizzasta pastaan ja kanasta kebabiin.

hammurabi

Suomen mittakaavalla ravintolaruoka on edullista jo Varsovassa, mutta Olsztynin kaupunki onnistui yllättämään tässäkin positiivisesti. Kuvan hampurilaisannos siiderin kyydittämänä maksoi 32 zlotya (n. 7 €). Ruokailun jälkeen kävimme jälkiruokajäätelöillä vain muutamaa metriä alempana sijaitsevassa Cud nie lód -ravintolassa. Voin todellakin suositella paikkaa, italialaistyylisten jäätelöiden valikoima on runsas ja yhden jäätelöpallon hinta oli 4 zlotya (n. 1 €).

Kopernikuspatsas puola

Tiesittekös muuten, että vanhan uskomuksen mukaan Kopernikuksen nenän koskettaminen tuottaa hyvää onnea? Tässä kuvassa istun toki vain patsaan sylissä, mutta katsotaan, toiko kosketus onnea viikkooni. Kaupungissa oli muitakin patsaita, mutta kuvassa näkyvä lienee kaikkein tunnetuin.

ravintola jokirannassa

Hieman kuuden jälkeen suuntasimme takaisin autoille, laitoimme päätepisteeksi Varsovan ja lähdimme rohkeasti paluuruuhkan siivittäminä kotiin. Olsztyn on erittäin mukava kaupunkikohde päiväreissulle, varsinkin aurinkoisella säällä kelpaa tepastella pitkin katuja.

-Marika

Marika Puolan matkakohteet ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *