Lodz, tai oikealta kirjoitusasultaan Łódź, on Puolan kolmanneksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee n. 115 kilometrin päässä Varsovasta.

Lodz

Matkan varaaminen

Mainitsin jokunen aika takaperin, että minulle on tulossa vieras, ja suunnittelimme viikonloppureissua jonnekin lähikaupunkiin. Alkuperäinen suunnitelmamme oli Lublin, mutta päädyimme lopulta Lodziin, sillä matka oli lyhyempi ja varaaminen helpompaa. Varasimme junaliput PKP Intercityn nettisivujen kautta, ja majoituksen Airbnb-sovelluksella. Junalipun hinta oli n. 30 zlotya (n. 7 €) per suunta per aikuinen ja majoituksen hinta oli n. 60 € kahdelta henkilöltä kahdeksi yöksi. Junamatka kestää hieman vajaa puolitoista tuntia.

lodz sateenvarjo

Lodz | Ensivaikutelma

Saavuimme kaupunkiin perjantai-illalla n. puoli kahdeksan aikaan. Juna-asema oli moderni, mutta hiljainen. Astuessamme pois asemalaitureilta, pihalle noustessamme huomasimme hiljaisuuden jatkuvan. Varsovan vilkkauteen verrattuna lomakohteemme vaikutti aavemaiselta. Otimme aseman vierestä ratikan, jolla suuntasimme lähemmäs majapaikkaamme. Vaikutelma aavemaisuudesta vain vahvistui, sillä monet rakennukset näyttivät ränsistyneiltä tai kuin tulipalon jäljiltä olevilta raunioilta.

cud miod

Kävimme viemässä tavaramme asunnolle, vaihdoimme pikaiseen vaatteet ja lähdimme tutustumaan illallistarjontaan. Sää oli kuitenkin vaihtunut tuskaisen kuumasta yllätyssateeksi, joten nappasimme Uberin alle ja laitoimme osoitteeksi Cud Miod -nimisen ravintolan. Ravintola näytti lupaavalta jo kuvissa, ja varsinkin burgerit ylittivät odotukset. Hampurilaisateria oluineen maksoi vajaa 10 euroa. Lisäksi ensivaikutelmamme oli täysin väärä, sillä kaupungin keskustassa on kaksi vilkasta katua, joiden yöelämä näytti hyvinkin aktiiviselta. Jäimmekin ravintolan jälkeen tutustumaan vielä paikalliseen oluttarjontaan.

manufactura

Manufaktura

Lauantaina vietimme aamu- ja keskipäivän eläintarhassa, mutta kirjoitan siitä vielä oman tekstin. Eläintarhan jälkeen suuntasimme Manufakturan ostos- ja kulttuurialueelle. Majapaikkamme sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä tästä historiallisesta alueesta, josta löytyy mm. museoita, ulkoterasseja, tori ja ostoskeskus.

manufakturan alue

Me pysähdyimme nauttimaan päivädrinkit vilkkaalla terassilla ja nauttimaan ympärillä olevasta vilinästä. Kävimme myös ostoskeskuksessa kiertämässä, mutta siellä ei juurikaan ollut kauppoja, joita en Varsovasta löytäisi. Lauantai-illalla kävimme vielä syömässä Agrafka-nimisessä ravintolassa, joka sijaitsee pääkadun varressa.

Breadnia Lodz

Lodz sunnuntaina

Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän oli tarkoitus mennä eläintarhaan vasta sunnuntaina, mutta onneksi olimme katsoneet sääennusteen, sillä iltapäivästä alkaen oli luvattu ukkosta. Näin ollen meillä ei ollut mitään suunnitelmia päiväksi. Check out oli kello 11.00 ja paluulippuja ei vielä plakkarissa. Kävimme nauttimassa aamupalabagelit Breadnia-nimisen kahvilan terassilla. Palvelu oli hieman hidasta, mutta toisaalta paikka oli täynnä ja ruoka hyvää, joten mitäpä sitä valittamaan. Paikka sopii erityisen hyvin, jos hakusessa on aamiainen pitkän kaavan kautta. Me ”tyydyimme” ottamaan bagelit.

Puola walk of fame

Kävelimme hiljalleen kohti juna-asemaa. Matkalla kävimme katsomassa Puolan oman ”walk of famen”, joka oli hieman vaisumpi kuin tunnetumpi versio Hollywoodissa. Tämä ei ole ehkä syy matkakohteen valinnalle, mutta mukava lisä. Ostimme liput junaan hieman ennen sen lähtöä, ja neljän aikaan olimmekin jo takaisin kotona.

lodz keskusta

Kaiken kaikkiaan kaupunki oli kiinnostava viikonloppukohde, mutta en siellä hirveän montaa päivää putkeen viihtyisi. Uskon, että kaupunki on eläväisimmillään näin kesällä, mutta kuumalla joku muu kohde (kuten Gdansk) on varmasti miellyttävämpi suomalaiseen makuun.

-Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *