Kierrätys Puolassa ei ole niin itsestäänselvyys kuin se on Suomessa. Oikeastaan kierrättäminen on lapsen kengissä täällä.

Warszawa dla klimatu
Olimme lauantaina keskustassa, kävelimme kohti metroa, kun huomasimme lasisen talon, jonka sisällä parveili ihmisiä. Uteliaita kun olimme, päädyimme juttelemaan feissarille ja kysymään tapahtuman luonnetta. Heikolla englannilla feissari sitten selitti meille, että kyseessä on ilmastonmuutokseen liittyvän kampanjan työpaja, ja yksi vapaaehtoisista / työntekijöistä voisi opastaa meitä englanniksi. Warszawa dla klimatu -niminen kampanja haluaa ohjata ihmisiä ilmastotietoisemmiksi ja työpajat ovat vain yksi keino tähän. Toinen mainittava keino on ohjata ihmiset käyttämään julkista liikennettä, ja viime perjantaina kaikki julkiset olivatkin ilmaisia.

Tapahtuma”rakennuksen” sisällä oli erilaisia pisteitä, osa toiminnallisempia kuin toiset. Ensimmäisellä pisteellä pääsimme tutustumaan erilaisiin aurinkopaneeleihin ja siihen, miten niitä voisi hyödyntää enemmän tulevaisuudessa. Toisella pisteellä pääsimme tutustumaan luonnonmateriaalehin ja fotosynteesin merkitykseen. Suomessa näitä tosin opetellaan ala-asteelta saakka, mutta en ole varma, millaisessa roolissa nämä esiintyvät Puolan opetussuunnitelmassa.

Kierrätys Puolassa
Toiseksi viimeisellä pisteellä pääsimme tutustumaan lajittelujärjestelmään. Myönnettäköön, että itselleni asiat olivat tuttuja, mutta oli jännä päästä kuulemaan näitä englanniksi. Yllä näkyvän kuvan pisteellä olisi ollut toiminnallinenkin osuus, mutta sitä suorittavat henkilöt olivat liki poikkeuksetta alle kymmenvuotiaita, joten näimme paremmaksi jättää viivojen piirtelyn seuraaville lapsenmielisille.
Kaiken kaikkiaan vietimme tehokkaan viisitoistaminuuttisen ympäristöasioiden parissa ja oli hienoa huomata, että moni paikallinenkin oli kiinnostunut ympäristöasioista.

Minusta oli hauska huomata, että kierrätysteema jatkui viikonloppuna taloyhtiöllänikin, sillä saimme vihdoin kierrätyspisteen! Ennen meillä on ollut ainoastaan yleiset roskakorit, ja minusta on tuntunut erittäin pahalta heittää kaikki samaan laatikkoon. Pulloja ei (vieläkään) kierrätetä samalla tavoin kuin Suomessa (olenkin tästä kirjoittanut jo aikaisemmin), mutta koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan.
Olen myös huomannut, että läheinen kioskini ottaa välillä tyhjiä lasipulloja vastaan, mutta rehellisesti sanottuna en tiedä miksi. Ehkä saan tämän vielä selville. Lisäksi useat ruokapaikat keräävät pullonkorkkeja, sillä niissä käytetty ”kovempi” muovi voidaan uusiokäyttää jollain tavoin.
Olen myös iloinen siitä, että työpaikallani on kierrätysastiat, vaikka harvemmin minulla on purukumia tai aamupalani muovikääreitä ihmeellisempiä roskia.
Lisäksi pikaruokaloista McDonald´s on lähes ainoita, jolta löytyy lajittelupiste. Ehkä muutkin paikat ottavat tästä mallia.
Vaikka Puolassa kierrätys ja ympäristöasiat ovat hyvin alkeellisella tasolla verrattuna Suomeen, tai muuhun Eurooppaan, täälläkin herätään asiaan hiljalleen.
-Marika
Mielenkiintoista lukea miten muissa maissa kierrätetään, kiitos näistä tiedoista! Asun Saksassa ja meillä ei ole täällä metallinkierrätystä ollenkaan, mitä olen ihmetellyt kovasti, tai siis ainakaan meidän kerrostalossa ei ole. Suomessa kierrätys on kyllä nimenomaan edistyksellistä, mutta hyvä että muut maat ottavat askelia myös eteenpäin.
Samaa mieltä. Puolassakin toki vasta herätty asiaan, ja vaihtelee hieman alueittain, mutta edistystä on nähtävissä. Kuulin myös, että ainakin yhdellä mehuvalmistajalla on panttisysteemi käytössä, eli lasipullon palauttamalla saa (hieman, mutta kuitenkin) rahaa takaisin. 🙂