Hel ei ole tässä yhteydessä lyhenne Helsingistä, vaan kaupunki Pohjois-Puolassa. Hel sijaitsee Helin niemimaan kärjessä ja sen asukasluku on alle 4000.

Agat katamaraani

Matkustaminen

Heliin matkustaminen vaatii vähän vaivaa, ja helpoin tapa onkin oma auto. Toinen vaihtoehto on juna, mutta matka Gdyniasta kestää hieman päälle kaksi tuntia. Kuten viimeksi kerroin, Gdynia on satamakaupunki, joten satamasta lähtevä katamaraani tuntui itselleni luonnollisimmalta valinnalta. Katamaraani kulkee kolmesti päivässä per suunta, lähdöt Gdyniasta ovat klo 10.00, 13.00 ja 16.30 ja lähdöt Helistä tapahtuvat klo 11.30, 15.00 ja 19.00. Merimatka kestää hieman päälle tunnin ja hintaa on 50 zlotya (n. 12,50 €) per suunta. Katamaraanilla on sekä ulko- että sisätiloja, mahdollisuus ostaa virkistysjuomia sekä vessat. Suosittelen tätä reittiä.

hel satama

Helin ranta

Hel on varsin tunnelmallinen kaupunki, ja tämän pystyi aistimaan jo ennen kuin laiva oli päässyt satamaan. Reissupäivänäni ilma oli puolipilvinen, mutta todella lämmin, liki 30 astetta, joten sää oli sopiva niin kaupungin kiertelyyn kuin rannallekin.

hel uimaranta

Satamalta pääsi heti ruuhkaiselle uimarannalle, johon itsekin päädyin. Hieman kauempana olisi ollut toinen, rauhallisempi ranta, mutta en ollut kävelytuulella. Vesi oli todella kirkasta ja hiekka pehmeää.

uimaranta puola

Uimaranta oli pitkä, mutta kapea, joten pääsin aivan vesirajan tuntumaan. Rannalla oli paljon lapsiperheitä ja uskalsin jälleen jättää tavarani näköetäisyydelle käydessäni uimassa. Vesi ei juurikaan aaltoillut ja tuntui näin ollen lämpimämmältä kuin Gdyniassa.

seal sanctuary poland

Rannan tuntumassa on paljon turistikojuja sekä itse rannalla on paljon lapsille suunnattuja aktiviteetteja, kuten maksullinen pomppulinna. Rannan loppupäässä on hylkeiden suojelualue nimeltä Fokarium, jossa oli mahdollista vierailla tiettyinä aikoina. Itse en käynyt alueella, sillä olin vieraillut aamulla jo Gdynian akvaariossa ja suunnittelin loppuviikolle vierailua eläintarhaan.

puola patsas

Hel kaupunkina

Jälleen kerran kaupunki oli todella pieni turistin silmin, huomattavasti pienempi kuin Gdynia. Kaupungin keskustassa oli vain muutamia pienkerrostaloja, mutta muutoin pääkadulla oli lähinnä turisteille suunnattuja ravintoloita sekä kauppoja. Lisäksi kaupungista löytyi posti.

hel kaupunki

Monet taloista näyttivät tarujen metsämökeiltä seinäkasveineen ja koristeineen, joten jo pelkkä kävely ympäriinsä tuntui sadulta. Kaupungissa ei juurikaan ole autoja ja julkista liikennettä en nähnyt ollenkaan. Ihmiset liikkuivat pääosin kävellen ja pyörillä.

ravintola hel

Itse vietin suurimman osan päivästäni rannalla, mutta varasin n. 1,5 tuntia kaupungin kiertelyyn ja syömiseen. Kaupungista löytyi paljon teemaravintoloita, mutta myös pikaruokaa oli tarjolla. En juurikaan tutustunut ravintolatarjontaan etukäteen ja ravintola, jossa itse päädyin syömään oli korkeintaan keskinkertainen, joten en sitä erityisemmin suosittele.

Joka tapauksessa Hel on kaupunkina sellainen, jota voin suositella. Paikka sopii hyvin esimerkiksi pidennetylle viikonlopulle, tai vaikka päiväreissulle, mutta viikon loma kohteessa voi olla hieman yksitoikkoinen.

-Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *