Gdynia on Puolan pohjoisrannikolla sijaitseva kaupunki, jonka keskusta-alue tuntuu turistin silmin hyvin pieneltä, vaikka todellisuudessa Gdyniassa asuu enemmän ihmisiä kuin Turussa. Mainitsinkin jo viimeksi viettäneeni kesälomaa Gdyniassa ja tässä tekstissä kerron itse kaupungista ja sen nähtävyyksistä enemmän.

Gdynia

Gdynia on satamakaupunki

Gdynia on ehdottomasti satamakaupunki ja sinne voi saapua joko omalla veneellä, tehdä päiväreissun esimerkiksi Gdanskista tai lähteä päiväreissulle esimerkiksi Sopotin kaupunkiin. (Kaupunkiin pääsee tietysti myös maateitse, esimerkiksi junalla.) Satamasta löytyy myös akvaario, jonka normaalihintainen lippu maksaa 29 zlotya (n. 7 €). Akvaariosta löytyy mm. meduusoita, hai, krokotiili, pyton ja pallokala. Vierailuun kannattaa varata aikaa vähintään tunnin verran.

gdynia satama

Gdynian satamasta löytyy myös iso purjelaiva sekä sota-alus, joissa molemmissa on mahdollista vierailla päivällä pienestä lisämaksusta. Itse nautin kuitenkin satama-alueesta enemmän illalla, jolloin laskeva aurinko toi esille taivaan värit. Satamasta löytyy myös muutama ravintola sekä turistikioskeja tuliaisostoksia varten.

gdynian huvipuisto

Huvipuisto

Heti sataman vieressä oli huvipuistoalue, josta löytyi mm. maailmanpyörä, muutama pienikokoinen vuoristorata, peilitalo ja karuselli. Hieman kauempana on myös toinen, lapsille suunnattu huvipuistoalue. Laiteliput myytiin yksitellen puistoalueen kioskeista ja jokaisella laitteella oli oma hintansa. Hurjemmat laitteet kustansivat enemmän kuin muut, ja kallein laite, Booster, maksoi 30 zlotya (n. 7 €) per kerta. Itse kävin alueella vain kävelemässä iltaisin, sillä nautin paikan eloisuudesta ja väreistä.

puola jäätelö

Gdynia uimaranta

Uimaranta sijaitsi myös sataman ja huvipuistoalueen läheisyydessä. Hiekka oli pehmeää ja ranta oli sekä pitkä että leveä. Rannan läheisyydessä oli muutama ravintola sekä maksullinen WC. Vessakäynnin hinta oli 2,50 zlotya tai 0,50 € per kerta, maksu ainoastaan käteisellä. Rannan suorassa läheisyydessä ei ollut kauppoja tai kioskeja, mutta ravintolasta sai ostettua kylmän limsapullon kohtuulliseen 8 zlotyn (n. 2 €) hintaan.

Rannan lähellä oli muutama jäätelökioski, ja esimerkiksi kuvassa näkyvä, keskikokoinen jäätelö maksoi 6 zlotya (n. 1,5 €). Myös tässä kioskissa kävi ainoastaan käteinen.

Uimaranta oli lapsiperheiden suosiossa, ja näin yksin reissussa olleena minun olikin mentävä rannalle heti aamusta saadakseni hyvän paikan veden äärestä. Pidän rantaa suhteellisen turvallisena ja uskalsin jättää laukkuni (piilotettuna viltin alle…) näköetäisyydelle, kun kävin uimassa.

gdynia uimaranta

Iltaisin rantaravintoloissa oli livemusiikkia ja varsinkin viikonloppuiltoina ihmiset kerääntyivät rannalle nauttimaan herkuista ja juomista sekä yleisestä tunnelmasta.

satamamaisema

Oma majoitukseni sijaitsi huvila-alueella kukkulan päällä, jonne pääsi joko kävellen tai funikulaarilla. Funikulaariin oli usein suhteellisen pitkä jono, joten kokeilin laitetta vain kerran. Itse matka oli ilmainen. Ylhäältä aukesi kaunis näköala kaupunkiin ja satamaan. Lisäksi ylhäällä oli jättimäinen risti, joka oli valaistu pimeän aikaan ja näkyi näin ollen koko kaupunkiin.

risti puola

Suosituksia

Listaan tähän loppuun muutaman suosituksen.

Centrum Riviera – ostoskeskus Gdyniassa
Ostoskeskus sijaitsee Gdynia Wzgórze Św.Maksymiliana -junapysäkin vieressä ja ihan kävelymatkan päässä keskustasta. Vaatekauppojen lisäksi tarjolla on erilaisia pikaruokaloita sekä supermarketti.

Pasta Miasta Deli – ravintola keskustassa
Jo nimestäkin voi päätellä, että kyseessä on pastaravintola. Mikäli tänne mielii, kannattaa tehdä varaus etukäteen nettisivujen kautta. Ravintolalla on myös verkkokauppa.

Browar Port Gdynia – panimoravintola rannalla
Panimoravintolalla on suuret sisä- ja ulkotilat merimaisemalla varustettuna. Ravintolan valikoima vaihtelee, mutta listalta löytyy mm. neljän oluen maistelumenu.

Kaiken kaikkiaan Gdynia on viehättävä lomakaupunki, paljon rauhallisempi verrattuna Gdanskiin. Kaupunki sai minut hetkeksi kyseenalaistamaan päätökseni asua Varsovassa, tai oikeastaan sisämaassa, mutta toisaalta loma lomana ja arki arkena.

-Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *