Ellibs, eli sähköinen kirjasto, joka kulkee helposti mukana. Olen kuullut palvelusta ensimmäistä kertaa jo vuosi takaperin, mutta olen päässyt unohtamaan palvelun olemassaolon. Kunnes viime viikolla minulle vinkattiin palvelusta uudestaan. Mainitsinkin jo ostaneeni uuden puhelimen, joten päätin odottaa sen käyttöönottoa ennen kuin latasin sovelluksen.

Ellibs – mikä ja miten se toimii?
Ellibs on sovellus sekä nettisivu, jonne on mahdollista kirjautua oman kirjastokortin avulla. Mainittakoon tässä kohtaa, että joskus laiskuus todella kannattaa, sillä muuttaessani Varsovaan en jaksanut karsia ”turhia” kortteja lompakosta pois, vaan otin kaikki kortit aina opiskelijakortista Hesburgerin kantiskorttiin asti mukaan. Luonnollisesti kirjastokorttinikin (joka on muuten n. 20 vuotta vanha) oli lompakossa.
Joka tapauksessa palveluun kirjautuminen on helppoa ja nopeaa, rekisteröityminen tapahtuu kirjastokortin ja sähköpostin avulla. Mikäli käyttäjällä on useamman alueen kirjastokortti käytössä, tulee alussa valita oikea alue. Itselläni on ainoastaan VASKI-kirjastojen kortti. Aikaa rekisteröintiin kului muutama minuutti ja sen jälkeen pääsin tutustumaan lukemattomiin (hehe) kirjavalikoimiin.
Sovelluksessa pääsee selailemaan sekä e-kirjoja että äänikirjoja. Kuten normaalissakin kirjastossa, myös tässä sovelluksessa kirjoja on lainattavana rajattu määrä. Nopealla selailulla äänikirjat ovat hieman suositumpia, ja osa vapautuu lainattavaksi vasta ensi vuoden puolella, sillä jonot ovat pitkiä. Esimerkiksi Auschwitzin tatuoija -äänikirja vapautuu vasta joulukuussa, mutta e-kirja oli saatavilla heti.
Mielestäni sovellus on hyvin suunniteltu, sillä jo hakuvaiheessa voi karsia vain heti lainattavissa oleviin kirjoihin. Lisäksi karsintaa voi suorittaa kielen tai julkaisuvuoden perusteella. Sovelluksesta löytyy toki tavallinenkin hakupalkki, mutta mainittakoon nämä ominaisuudet ekstrana.
Laina-ajat vaihtelevat pääosin viikosta kahteen, mutta taisipa jossain olla kolmenkin viikon laina-aika tarjolla.
Omia ajatuksia lukemisesta
Olen tänä vuonna lukenut ainoastaan yhden kirjan. Saldo on vähäinen, mutta toisaalta tämä johtunee myös olosuhteista. Lisäksi minulla on ollut yli kuukauden lainassa Stephen Kingin Misery, mutta jostain syystä en ole saanut sitä aloitettua.
Nautin itse fyysisten kirjojen lukemisesta ja olenkin ollut vähän skeptinen e-kirjojen ja äänikirjojen suhteen. Olen aiemminkin pohtinut äänikirjapalvelun testaamista, mutta jostain syystä tämä(kin) on jäänyt aina suunnitteluasteelle. Ellibs on onneksi ilmainen, joten päätin antaa sille mahdollisuuden.
Tykkään hyvin erityylisistä kirjoista, joskus historiallisiin tapahtumiin perustuvat kirjat vetävät puoleensa kun taas toisaalta dekkareissakin on puolensa. En koe, että lukemiseni rajoittuu genreen. Toisaalta valitsen kirjani pääosin sillä ”typerimmällä” kriteerillä, eli (taka)kannen mukaan. Muistutettakoon, että hyvä kirjailija osaa tiivistää kirjansa takakanteen, ja tämän taktiikan avulla olen löytänyt mm. aikuisiän lemppari kirjasarjani. (Joka on muuten Anders de la Motten Peli-trilogia.)
Tarkoitukseni onkin syksyllä keskittyä enemmän lukemaan ja viettää vähemmän aikaa Netflixin ääressä. Myönnetään, että olen ikävöinyt suomalaista kirjallisuutta.
Palvelun plussat ja miinukset
Ajattelin loppuun listata palvelun hyvät ja huonot puolet, näin ensimmäisen kokeilun pohjalta.
Plussat
-ilmainen
-kulkee aina mukana
-ei tarvitse käydä fyysisesti kirjastossa
-jonotusmahdollisuus
-sovelluksen käyttöliittymä
-ääni- ja e-kirjoja
-hyvä valikoima
Miinukset
-suosituimpia kirjoja joutuu odottamaan
-kaipaan sivujen kääntämistä
Lista voi täydentyä ajan kanssa, mutta tällä hetkellä palvelu vaikuttaa lupaavalta.
-Marika
Kiitos hyvästä vinkistä! Tällaselle kirjojen suurkuluttajalle ilmanen appi kuulostaa oikein hyvälle. Pitänee laittaa heti kokeiluun, kun saan nykyset kirjat luettua loppuun! Ihanaa syksyä sinne Varsovaan! 🙂
Hyvä kuulla, että tästä oli hyötyä myös sulle. Ihanaa syksyä sinnekin 😊