Noniin, asuntoasiat ovat vihdoin kunnossa ja voin huokaista helpotuksesta. Näiden hoitamiseen on kulunut tunti jos toinenkin, ja siksi täälläkin on ollut hiljaisempaa.

Asuntoasiat kunnossa
Ei tuleva kotini, mutta mielenkiintoisen näköinen rakennus.

Yksi takana, kaksi edessä

Tosiaan, yksi muutto takana ja kaksi edessä. Tästä nykyisestä majapaikasta olen kirjoittanut jo aikaisemmin, lisäksi olen kertonut teille tulevan kotini kriteereistä sekä jakanut vinkkejä asunnon etsimiseen. Seuraavaksi muutan väliaikaiseen asuntoon tämän viikon torstaina tai perjantaina.

Tämä tarkoittaa sitä, että huominen päivä menee pakatessa. Vaikka minulla ei täällä hirveästi tavaraa olekaan mukana, ne vähäiset vaatteet ovat löytäneet paikkansa huoneeni lattialta. Lisäksi ”the chair” on juttu myös Puolassa. Pyykkiä pesin viimeksi eilen, joten osa vaatteista on onneksi viikattu jo nätisti.

Väliaikainen asunto

Miksi päädyin väliaikaiseen asuntoon? Lyhyesti, tuleva asuntoni vapautuu vasta 18.2., ja en haluaisi olla kodittomana helmikuussa. Pohdin pitkään, pitäisikö minun kysyä mahdollisuutta pidentää oleskeluani nykyisessä paikassa, vai etsiä uusi, väliaikainen asunto. Välimatkan takia päädyin ottamaan toisen väliaikaisen asunnon, sillä nykyinen majapaikkani sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä keskustasta.

Lisäksi suomalaiset sukuperäni vaikuttavat varmasti asiaan, sillä en halua olla kenenkään ”vaivoina” liian pitkään, tai vaikeuttaa normaalia arkea. Vaikka olenkin maksanut majoittumisestani ja tämän hetken majapaikkani tuntuu kodilta, tunnen silti välillä venyttäväni vieraanvaraisuutta. Mutta uskoakseni tämä on sitä suomalaista vaatimattomuutta, enkä oikeasti ole taakaksi täällä.

Väliaikainen asuntoni on itse asiassa huone, joka sijaitsee kerrostalossa lähellä jokea. Asunnosta on hyvät kulkuyhteydet keskustaan ja kävellenkin matkaa olisi vain kolme kilometriä. Tulen muuten seuraavan kuukauden ensimmäiset 18 päivää kämppäkaverin kanssa. Näen kämppisasumisen sekä uhkana että mahdollisuutena, mutta odotan innolla muuttoa.

Myös tämä asunto on vuokrattu Airbnb:n kautta. Asunto ei ollut kallis, mutta täältä olisi saanut halvemmallakin asunnon, tai samalla hinnalla vaikka koko kuukaudeksi. Koin kuitenkin vuokraamisen helpommaksi Airbnb:n kautta, ja tällä tavoin minun ei myöskään tarvitse maksaa vuokravakuutta toisesta huoneesta.

Pitkäaikainen asunto

Kävin oikeasti katsomassa tätä asuntoa jo viikko sitten, mutta halusin olla varma, ennen kuin kerron teille, että asuntoasiat ovat kunnossa. Asunto on erittäin moderni, mutta pieni. Toisaalta yksi seinä koostuu suurikokoisista ikkunoista ja huoneistoon kuuluu parveke, joten asunto näyttää tilavammalta kuin neliöt kertovat.

Kuten aiemmin mainitsin, sijainti oli tärkein valintakriteerini. Pitkäaikainen asuntoni ei sijaitse ihan ydinkeskustassa, mutta kymmenessä minuutissa hurauttaa lähes jokaisella menopelillä Varsovan sydämeen.

Yksi tärkeä valintakriteeri oli turvallisuus, ja sitä tässä asunnossa riittää. Kotini sijaitsee nimittäin neljän lukollisen oven takana, kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Muistelisin myös, että pääaulan lähettyvillä olisi valvontakamerat, mutta voipi olla, että menen sekaisin asuntojen kanssa.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen asuntoon. Täytyy kyllä tunnustaa, että torjuin asunnon aluksi, mutta asunto jäi mieleeni pyörimään, enkä löytänyt vastaavaa asuntoa yhtä hyvällä hinnalla ja sijainnilla, joten pyörsin päätökseni. Onnekseni asunto oli yhä vapaana!

Asuntoasiat kunnossa, mutta mites käytännössä?

Ajattelin tähän loppuun kertoa hieman käytännön asioista. Asunnon vuokraaminen tapahtuu hyvin samalla tavalla kuin Suomessa. Ensin käydään asuntonäytössä (täällä esittelyt ovat lähes poikkeuksetta yksityisnäyttöjä) ja usein päätöstä saa miettiä yön yli. Sen jälkeen joko torjutaan tai hyväksytään tarjous. Vuokrasopimus on hyvä pyytää englanniksi, jotta ei vahingossakaan suostu epämääräisiin sopimusehtoihin.

Täälläkin on kahdentyylisiä vuokrasopimuksia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassaolevia (open contract / open date). Usein määräaikaiset sopimukset ovat halvempia kuin toistaiseksi voimassaolevat sopimukset. Ja mitä pitempi määräaikainen, sitä halvempi sopimus.

Täällä vuokravakuus on yleensä yhden kuukauden vuokraa vastaava summa, ja se maksetaan etukäteen kuten Suomessakin. Lisäksi joissain asunnoissa on aiemmin mainitsemani ”comission fee”, mutta itse skippasin kaikki tällaiset tarjoukset. Vuokran lisäksi maksettavaa tulee laskuista, mutta omassa asunnossani ne kuuluvat hintaan. Osa vuokranantajista edellyttää kotivakuutusta, mutta oma vuokranantajani lupasi auttaa minua sen kanssa. Pelkään maksavani hieman ylihintaa, mikäli otan sen heidän kauttaan, mutta toisaalta vakuutuksen hinta olisi vuokrasopimuksen mukaan 48 zlotya, eli n. 12 €, joten voinen maksaa muutaman euron extraa helppoudesta.

Käytännössä asunnon vuokraus on siis samanlainen prosessi sekä Puolassa että Suomessa. Joka tapauksessa oloni on nyt helpottunut, kun tiedän asuntoasioiden olevan kunnossa. Odotan kovasti omaan kotiin pääsyä ja sitä, että voin purkaa vaatteeni muuallekin kuin epämääräiseen kasaan matkalaukun päälle.

-Marika

Marika Varsovassa ,

2 Replies

  1. hienoa että asia on varmistunut. varmaan helpotti. et puhunut mitään sisustuksesta, keittiöstä, pesukoneesta?

    1. Asunto on aika pieni, niin ei siellä hirveästi mitään ole. Mutta löytyy induktioliesi ja jääkaappi, keittiö on muutenkin varusteltu aterimilla ja astioilla. Sitten löytyypi sänky ja vaatekaappi. Pesukoneen joudun jakamaan kahden muun asunnon kanssa, mutta se on samassa kerroksessa kuin mun kämppä, ja vaan kahden muun asunnon käytössä, niin en näe tätä ongelmana. Kävin viime viikolla katsomassa kolmea liki samanlaista asuntoa samalta vuokranantajalta, joten siksi en tarkalleen muista, mitä juuri tuossa asunnossa oli. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *