Viime vuosien aikana to do -listat ovat tulleet enemmänkin kuin tutuksi. Koen listat hyvänä ja konkreettisena tapana järjestellä tehtäviä asioita ja varsinkin työpäivien aikana listat ovat helpottaneet tavoitteiden toteutumisia.

to do

Kun kuulin muuttavani Puolaan, tajusin, että tekemistä tulee olemaan hirveästi. Avasin ajatuksiani jo hieman tässä postauksessani, mutta ajattelin, että tällaisista listoista voisi olla hyötyä myös muille. Tai ehkä postauksen tarkoituksena on itsekehu, sillä ainakin koen hoitaneeni asiat mallikkaasti.

Työt & toimisto

Monet tietävätkin, että olen työskennellyt viime aikoina mainostoimistoyrittäjänä Kurkistuksessa, joten luonnollisesti työn lopettaminen Suomessa ei toimi kuten tavallisella palkansaajalla. Siinä missä tavallinen palkkatyöläinen voi lyödä irtisanomisilmoituksensa kouraan, yrittäjän tarvitsee katsoa, että projektit saadaan loppuun ja asiakkaille ilmoitettua muutosta. Omasta yrityksestä lähteminen on kieltämättä ollut elämäni vaikeita päätöksiä, mutta joskus on luovuttava jostain saadakseen jotain uutta tilalle.

To do:
-Tiedottaminen
-Toimiston irtisanominen
-Toimiston tyhjentäminen
-Projektit loppuun
-YEL-vakuutuksen lopettaminen
-Kirjanpito ja sen tulevaisuus
-Laskutus
-Avainten luovutus
-Monia muita asioita, joita en edes muista

Tässä olin sen suhteen onnellinen, että en ollut yksin, vaan meitä oli kaksi hoitamassa asioita. Mitä yritykseen tulee, se jätetään vuonna 2019 pöytälaatikkoon ja tarvittaessa otetaan takaisin toimintaan. Emmi jatkaa työtä normaaliin tapaan, mutta osakeyhtiön sijaan toiminimellä.

Suomessa

Työasioiden järjestäminen tapahtui yllättävän kevyesti, mutta sitten päästäänkin henkilökohtaiseen elämään. Osa asioista on vielä kesken, koska olen jakanut tehtäviä tasaisesti eri päivien välille. On helpompaa tehdä muutama asia päivässä kuin tunkea kaikki yhteen päivään ja pyöritellä peukaloita loput.

Olen muutenkin sellainen ihminen, joka toimii paremmin paineen alla. Tiedän, että asiat on tehtävä tiettyyn aikarajaan mennessä ja silloin ne tehdään. Olen itse myös enemmän ilta- kuin aamuihminen, joten pakkaaminen keskellä yötä sujuu luonnollisemmin kuin jonottaminen pankkiin aamulla.

To do:
-Kerro kavereille
-Kerro sukulaisille
-Pakkaa
-Irtisano asunto (& kerro, että veljeni olisi kiinnostunut muuttamaan tilalleni)
-Pese kaikki pyykit
-Hae matkalaukut
-Vakuutukset kuntoon
-Tarkasta, että eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa
(Huom! Riippuu oleskeluajasta)
-Tarkasta, että passi on voimassa
-Vaihda rahaa
-Muuttoilmoitukset
-Matkustusilmoitus
-Ota yhteyttä Kelaan
-Osta lentolippu
-Myy auto
-Ota yhteys verotoimistoon
-Käy pankissa
-Hanki luottokortti
-Irtisano sähkösopimus
-Irtisano nettisopimus
-Vie vanhat vaatteet kierrätykseen
-Lahjoita turhat tavarat
-Syö joulusuklaat loppuun
-Syö paljon suomalaista ruokaa (mm. ruisleipä)
-Ota kopiot tärkeistä dokumenteista
-Tee valtakirja(t)

Nyt listaa katsoessani tunnen helpotusta, sillä suurin osa asioista on jo tehty. Ja onneksi yksi keskeneräisistä asioista on suklaan syöminen.

Sen lisäksi tiedän olevani onnekkaassa asemassa, sillä kuten listasta käy ilmi, pikkuveljeni etsii asuntoa. Olen myös kiitollinen hyvästä vuokranantajasta, jolle onnistui järjestely, että veljeni muuttaa nykyiseen asuntooni helmikuun alussa. Näin ollen pystyn jättämään kaikki huonekaluni, kuten sohvan, sängyn ja ruokapöydän, tänne ja viemään henkilökohtaisen omaisuuteni veljeltäni vapautuvaan huoneeseen. Tämä on helpottanut pakkaamista ja stressiä huomattavasti, sillä minun ei tarvitse pakata kuin puolet tavaroista ja mikäli jokin jää pakkaamatta, joku muu voi tehdä sen puolestani. Tosin näin ei tule käymään, sillä pakkaamatta on enää oikeastaan kylpyhuone sekä yksi lipasto ja loput vaatteet, jotka eivät syystä tai toisesta mahdu matkalaukkuun.

Puolassa

Näiden lisäksi kohdemaassa on vielä paljon järjesteltävää, mutta olen pyrkinyt ottamaan selvää asioista etukäteen. Tämä on myös yksi syy, miksi lähden etukäteen tutustumaan maahan. Näin ollen minulla on aikaa tutustua kaupunkiin sekä hoitaa pakollisia asioita ennen työn alkua.

To do:
-Hanki asunto
-Hanki bussi- tai junalippu
-Hanki paikallinen liittymä
-Avaa pankkitili
-Varmista, tarvitsetko työluvan (käsittääkseni en tarvitse)
-Hanki oleskelulupa (3 kk oleskelun jälkeen)
-Tutustu etukäteen työmatkaan
-Tutustu kaupunkiin
-Hanki ilmanpuhdistin
-Tee muuttoilmoitus
-Hanki PESEL
-Opiskele kieltä (ainakin pari sanaa)
-Mene töihin
-Vakuutukset kuntoon

Ainoastaan tämä viimeinen lista tuntuu rankalta, sillä siinä on eniten tekemättömiä asioita, ja osa täytyy hoitaa vieraalla kielellä. Luotan kuitenkin saavani apua tarvittaessa, enkä ole huolissani. Yllättävin asia listalla on ilmanpuhdistimen hankkiminen, sillä minulle vinkattiin, että paikallinen sisäilma ei ole yhtä puhdasta kuin täällä Suomessa. Erittäin validi vinkki, sillä en olisi itse tullut edes ajatelleeksi koko puhdistinta. Olen saanut myös suosituksia ja vinkkejä pankeista, asunnonvälityssivuista sekä paikallisten virastojen toiminnasta ja sijainneista, joten koen olevani voiton puolella.

Kun kirjoitin tehtävälistat auki vielä kerran tätä postausta varten, enkä ainoastaan epämääräisille kuiteille ruokapöydälläni, tunnen oloni tyytyväiseksi. Mieleen ei juolahda enää uusia tehtäviä ja suurin osa on tehty. Tietysti jos olen unohtanut jotain, asiasta saa huomauttaa, vaikka todennäköisesti tässä kohtaa on jo liian myöhäistä, sillä tämä teksti on julkinen vasta kun istun jo matkalla Puolaan.

-Marika

Marika Ennen muuttoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *