Ruma Puola on se puoli, jota olen vältellyt näyttämästä blogissani. Haluan tuoda esiin maan kauneuden, monipuolisuuden ja kaupungin vehreyden.

ruma Puola

Ränsistyneet rakennukset

Usein käytän teksteissäni kuvituksena kuvia vanhastakaupungista ja sen värikkäistä rakennuksista, tai keskustan moderneista pilvenpiirtäjistä. Todellisuudessa myös Varsovassa on paljon kerrostaloja, jotka vastaavat yleistä mielikuvaa Puolasta puhuttaessa.

Kotikaupungissani on paljon graffitein töhrittyjä, harmaita kerrostaloja, jotka ränsistyvät ja ruostuvat. Nuo rakennukset lähestyvät purkukuntoa, mutta ahtaasti asutussa miljoonakaupiungissa niihinkin löytyy tarpeeksi asukkaita. Parvekkeille uskaltaa hädin tuskin astua tippumisvaaran takia ja pihalla vilisee rottia. Vilisee on ehkä liioiteltu, sillä todellisuudessa olen kahden vuoden aikana nähnyt vajaa viisi jyrsijää.

Jos kysyin teiltä, missä kuvan rakennus sijaitsee, uskoisin monien veikkaavan laitakaupungin lähiötä. Todellisuudessa kerrostalo sijaitsee hyvämaineisella Ochotan alueella keskustan kupeessa ja kuljen sen ohitse usein lenkkeillessäni. Ikkunan kalterit luovat erilaista mielikuvaa alueen turvallisuudesta.

ugly poland

Ruma Puola

Mikä sitten tekee maasta tai kaupungista ruman? Nimeäisin yhdistäviksi tekijöiksi ruosteen ja graffitien lisäksi huoltamattomuuden, epämääräiset roskakasat sekä harmaan sävyt. Marraskuun epämääräiset säät ja pimeys korostavat maan rumia puolia ja toimivat inspiraationa tähän tekstiin. Lisäksi kaikkien koronarajoitusten keskellä on välillä raskasta etsiä pelkästään hyviä juttuja, joten koen tarpeelliseksi purkaa ajatuksia rumuudesta.

Vaikka nostin esille roskakasat, Varsova on Euroopan tasolla yllättävän siisti. Ihmiset käyttävät roskiksia, joita muuten löytyy suhteessa huomattavasti enemmän kuin Suomesta, ja tuhkakuppeja. Esimerkiksi Berliinin kadut ovat huomattavasti törkeämmässä kunnossa kuin Puolan pääkaupungin.

Graffiteja löytyy kaikkialta, ei ainoastaan ränsistyneistä röttelöistä, hylätyistä rakennuksista tai piilossa olevista aidoista, vaan myös pääkadun varrella olevista porteista ja seinistä. En halua tuomita kaikkia graffiteja sotkuksi, osa voidaan luokitella taiteeksi. Mutta pääosin näkyvillä on laittomia töherryksiä. Yksi esimerkki kauniista ja hyödyllisestä seinämuraalista on savusumua tuhoava maalaus, joka vastaa jopa 720 puuta. Valitettavasti kuulin taideteoksesta vasta viime viikolla ja eilen kun menin paikalle, oli sen päälle aloitettu jo uutta teosta.

graffiti varsova

Tekipä hyvää kirjoittaa aiheesta, jota yritän yleensä välttää blogissani. Koitan yleensä pitää kirjoitukset mahdollisimman neutraalina ja asiapitoisina, tai kehua onnistuneita kokoemuksia ja reissuja. Mutta joskus on kiva esitellä Puolan toista puolta.

-Marika

Marika Varsovassa , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *