Puolan koronatilanne on huono. Tartuntamäärät ovat kasvussa ja lauantaista (10.10.) alkaen koko maassa on jälleen maskipakko. Olen viimeksi kirjoittanut Puolan koronatilanteesta maaliskuussa, joten on ehkä hyvä tehdä pieni tilannekatsaus. Mainittakoon, että tiedot perustuvat jälleen pääosin omiin havaintoihini ja kavereilta saamiin tietoihin. Ajankohtainen tieto löytyy Puolan hallituksen sivuilta.

puolan koronatilanne

Liikennevärijärjestelmä

Puola on jaettu voivodikuntiin ja voivodikunnat on jaettu piirikuntiin. Puolassa tartuntamääriä seurataan piirikunnittain ja piirikunnat on jaettu vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin alueisiin riippuen tartuntojen määrästä. Piirikunnan väri määrittää alueen rajoitukset. Lauantaista 10.10. alkaen suurin osa maasta kuuluu keltaiselle alueelle, kun taas loput kuuluvat punaiselle alueelle. Yksikään piirikunta ei kuulu tällä hetkellä vihreälle alueelle. Käytännössä tämä tarkoittaa maskipakkoa koko maassa, myös ulkona, ja rajoituksia mm. ravintoloiden ja kauppojen kävijämääriin. Lisäksi hautajaisiin ja häihin saa kutsua ainoastaan 100 henkilöä entisen 150 sijaan.

Kauppojen tilanne

Kaupat saavat olla tällä hetkellä auki. Kävijämäärää ei ole rajoitettu yhtä tiukasti kuin keväällä, jolloin kaupassa sai olla asiakkaita ainoastaan 3 x kassojen lukumäärä. Kävijämäärää on kuitenkin rajoitettu. Kauppaan astuessa tarjolla on aina käsidesiä ja isoimmissa marketeissa saattaa olla vartija tarkastamassa, että sitä käytetään. Palvelutiskien ja kassojen edessä on pleksit, ollut jo keväästä asti. Maassa on tarroja muistuttamassa turvaväleistä. Ostoskärryjä ja -koreja desifioidaan aktiivisesti. Koen, että voin käydä turvallisesti ostoksilla.

Matkustusrajoitukset

Myös Puolassa on voimassa olevia matkustusrajoituksia. Tällä hetkellä* lentojen saapuminen on kielletty 29 maasta, joihin kuuluvat mm. Yhdysvallat, useat Etelä-Amerikan valtiot sekä Intia. Lentorajoituksia tarkastellaan joka toinen tiistai ja tämän hetkinen lista on voimassa huomiseen. **

Junamatkustaminen ja maateitse matkaaminen maahan on sallittua EU:n kansalaisilta, eikä Puolassa ole tähän liittyen karanteenia.

Puolan koronatilanne & karanteeni

Puolassa on ollut tartuntapiikki ja numerot ovat nousseet räjähdysmäisesti. 14.9. uusia tapauksia on ollut 377, 30.9. uusia tapauksia oli runsaat 1 552 ja ennätyspäivänä, 10.10., uusia tartuntoja on kirjattu 5 300. Kaiken kaikkiaan Puolassa tapauksia on ollut hieman päälle 130 000, parantuneita yli 80 000 ja kuolleita 3 000.***

Karanteeni on tällä hetkellä pakollinen ainoastaan kolmessa tapauksessa:
1) Henkilö saapuu EU:n ulkopuolelta
2) Henkilö on ollut kontaktissa toisen henkilön kanssa, jolla on todettu (tai ”potentially infected”) koronavirus
3) Henkilö asuu koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa

Puolan koronatilanne | Omat ajatukset

Mielestäni Puolassa tilannetta tarkastellaan hyvin, vaikka en tietenkään ole iloinen kaikista rajoituksista. Varsovassa oli viime viikolla kahtena päivänä mielenosoituksia valtion koronatoimenpiteitä vastaan, mutta en usko, että julkiset kokoontumiset ovat ratkaisu. Itse matkustan julkisilla suhteellisen harvakseltaan, mutta sanoisin, että suurin osa käyttää maskia. Joukkoon mahtuu tietysti niitä, jotka käyttävät maskia väärin.

Henkilökohtaisesti seuraan enemmän Suomen kuin Puolan tilannetta, vaikka koitan täälläkin pysyä ajan tasalla rajoituksista.

-Marika

*Ajankohtainen tieto hallituksen nettisivuilta: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel

** Teksti kirjoitettu maanantaina 12.10.

*** Lähde:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/poland/

Marika Varsovassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *