Puolalainen ruokavalio, ja ruokailutottumukset yleisesti, eroaa merkittävästi suomalaisesta ruokavaliosta. Olen joskus kirjoittanut kulttuurieroista Suomen ja Puolan ruokakauppojen välillä, mutta itse ruoka-asioista olen puhunut aika vähän. Mitä nyt joskus kirjoittanut satunnaisia ravintolasuosituksia. Mainittakoon, että tämä teksti perustuu omiin tietoihini ja kokemuksiini.

puolalainen ruokavalio

Puolalainen ruokavalio yleisesti

Puolalainen ruokavalio koostuu, ainakin näin ulkosuomalaisen silmin, kolmesta perusaineesta: pierogeista, makkarasta ja coleslaw-salaatista. Erona amerikkalaiseen coleslaw-salaattiin, Puolan salaatti ei sisällä majoneesia, tai sisältää sitä todella vähän. Salaattia tarjoillaan miltei joka aterian yhteydessä. Mikäli ruokalistalla lukee ”surówka”, on odotettavissa juurikin tuo kaali-porkkana-raastesalaatti, kun taas tekstillä ”sałatka” voidaan odottaa vihersalaattia.

Puolassa syödään nelisen ateriaa päivässä. Työssäkäyville on tyypillistä hakea kahviosta tai kahvilasta makea leivonnainen aamupalaksi ja nauttia se työpaikan kahvipöydässä. Lounas syödään puolenpäivän pintaan, iltapäivästä tai töiden jälkeen syödään välipala ja iltaruoka syödään vasta myöhään.

Janojuomana ruuan kanssa juodaan vettä tai kompottia, joka on hieman glögimäinen juoma. Kompotti kuuluu perinteisesti tarjota lämpimänä, mutta lounasravintoloissa se on useimmiten kylmää.

poronkäristys

Suomi vs Puola

Suomen lautasmallissa salaattia on yleensä puolet, proteiinia neljäsosa sekä neljäsosa lisuketta. Puolassa lautasmalli on useimmiten jaoteltu kolmeen osaan. Poikkeuksena voidaan pitää esimerkiksi jo aiemmin mainittuja pierogeja, jotka tarjoillaan sellaisenaan tai korkeintaan kastikkeen kanssa.

Suomessa suositaan perunapainotteisia laatikkoruokia, kun taas Puolassa ruuat paistetaan pannulla. Henkilökohtaisesti ikävöinkin Suomen perunapakasteita, jotka tekivät kokkaamisesta helppoa. Puolassa perunapakasteiden määrä on hyvin rajattu ja koostuu pääosin ranskalaisista.

Puolassa ei juurikaan syödä riistaa, johtuen osittain hinnoista. Lisäksi saatavuus on eri luokkaa, suurimmaksi osaksi sitä ei edes ole. Puolassa syödään arkena paljon kalaa, kanaa sekä sikaa & nautaa. Kalat ostetaan tuoretiskiltä, eikä puolivalmisteita juurikaan näe. Myös kanat hankitaan esisijaisesti tuoretiskiltä, valmismarinoiduista suikaleista on siis turha haaveilla.

Puolassa ei käytetä hirveästi mausteita. Suomalainen kotiruokakaan ei usein ole mausteistaan kuuluisa, mutta Puolassa mausteita ei uskalleta käyttää sitäkään vertaa. Ravintolassa suolan puute on enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Puolassa ei juurikaan juoda mustaa kahvia. Kahvit ovat erikoiskahveja ja työpaikoillakaan ei kahvipannuja nähdä samalla tavalla kuin Suomessa. Pullan sijasta herkkuna on useimmiten kakkupala.

Itselleni puolalainen ruoka on tullut tutuksi pääosin Varsovan (lounas-)ravintoloissa, sillä kokkaan suurimmaksi osaksi aivan perinteisiä suomalaisherkkuja makaroonilaatikosta kinkkupiirakkaan.

-Marika

Marika Varsovassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *