Pääsiäinen Puolassa, ja oikeastaan ensimmäinen pääsiäinen ulkomailla. Viime vuonna tähän aikoihin pidennettyä viikonloppua Kolin kansallismaisemissa, mutta tänä vuonna juhlin lämpöisemmissä keleissä.

Pääsiäinen Puolassa

Ennakko-odotukset vs todellisuus

Osasin jo ennakkoon olettaa, että pääsiäinen on iso juhla Puolassa. Siksi minulle tuli yllätyksenä, että perjantai on normaali työpäivä, kun taas Suomessa se on vapaa. Lisäksi oletin kauppojen olevan kiinni koko pääsiäisen, mutta olin tässäkin väärässä. Perjantaina kaupat olivat (omien havaintojieni mukaan) normaalisti auki, ja lauantainakin suuret ostoskeskukset avasivat ovensa muutamaksi tunniksi. Sunnuntaina ja maanantaina pääosa kaupoista ja kauppakeskuksista on kiinni, mutta oma lähikauppani pitää ovensa rajoitetusti auki näinäkin päivinä.

Uskallan olettaa, että suklaamunat ovat täälläkin suuri juttu. Päätellen siitä, että niitä on ollut saatavilla kaupasta jo useiden viikkojen ajan. Pääsiäismunat ovat hyvin samantyylisiä kuin Suomessakin, ja myös täältä saa töhnämunia. En kuitenkaan ole ostanut yhtään pääsiäismunaa, sillä sain viime viikolla nauttia Mignon-munasta, joka on omaan makuuni paras pääsiäismuna. Lisäksi vietimme siskoni kanssa pääsiäisjuhlaa jo aiemmin.

Pääsiäinen Varsovassa

Perinteet

Rehellisesti en tiedä hirveästi puolalaisten pääsiäisperinteistä, mutta sen tiedän, että pääsiäissunnuntaina perhe pukeutuu parhaimpiinsa ja kokoontuu yhteen nauttimaan aamupalaa. Aamupalan jälkeen vuorossa on kirkko.

Haluan jakaa myös toisen pääsiäisperinteen, joka ei tietääkseni ole niin vahvasti puolalainen, mutta ainakin Unkarissa tätä tapahtuu. Kyseessä on siis hieman virpomiseen verrattava, mutta aikuisten toteuttama riiausperinne. Tässä perinteessä miehet ottavat mukaan kannullisen tai saavillisen vettä, menevät riiaamansa naisen oven taakse ja kastelevat tämän läpimäräksi. Tämän jälkeen nainen antaa miehelle palkaksi suklaamunan. Modernimmassa versiossa vesi on korvattu hajuvedellä, mutta pidän silti koko rituaalia nurinkurisena. Olen myös aika varma, että tämä ei tapahdu sunnuntaina, vaan maanantaina.

Oma pääsiäinen Puolassa

Oma pääsiäiseni on tällä hetkellä kulunut pääosin rentoutumisen parissa. Perjantaina suuntasimme työkavereideni kanssa jokirantaan nauttimaan muutaman huurteisen sekä lätkimään korttia.

Lauantaina sain nukkua pitkään ilman herätystä, mutta valitettavasti kohtasin ensimmäisen maailman ongelmia, sillä valo tulvii asuntooni jo seitsemän pintaan ja heräsin auringonsäteisiin. Lisäksi olen tottunut töiden takia tiettyyn rytmiin. Päivä kului rennosti ostosten, Netflix-sarjojen ja iltakävelyn parissa.

Tänään olen jatkanut samalla, rennolla linjalla. Aurinko paistoi ja päätin käydä lyhyellä päiväkävelyllä, joka todellisuudessa venyi liki kolmen tunnin mittaiseksi. Kävin tutustumassa Varsovan kenties suurimpaan puistoon, joka sijaitsee kävelymatkan päässä kodistani. Puistosta löytyi patsaita, kukkia, järvi, kahviloita, siltoja ja oikeastaan mitä vaan, mitä voi olettaa puistosta löytyvän. Postauksen kuvat antanevat hieman osviittaa maisemista.

Päiväaurinko on vaihtunut kevyeen iltasateeseen ja ajattelin loppuillaksi paneutua joko ristikoiden tai Netflix-sarjojen ihmeelliseen maailmaan.

-Marika

Ps. Lisää ja todennäköisesti asiantuntevampaa tietoa Puolan pääsiäisestä voi lukea englanniksi täältä.

Marika Varsovassa ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *