Łazienki Park on yksi mun lempparipaikkoja Varsovassa. Olen usein postannut kuvia puistossa jossain muussa asiayhteydessä, esim täällä, mutta en ole muistaakseni esitellyt itse puistoa sen enempää.

Łazienki Park

Łazienki Park yleisesti

Puisto on Varsovan suurin ja monipuolisin, sekä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä keskustasta. En ala koko puiston historiaa avaamaan tässä, siitä voi lukea lisää esim. Wikipediasta. Puisto on suunniteltu 1600-luvulla ja sillä on pitkät perinteet Puolan kuninkaallisten parissa. Lisäksi puistosta löytyy japanilainen puutarha pagodoineen.

palace on the isle

Puiston keskellä sijaitsee ”Palace on the isle”, vapaasti suomennettuna ”palatsi saarella”. Kuvassa kaukana vasemmalla, parempi kuva esim. tässä kirjoituksessa. Palatsi ja sen edusta on suosittu miljöö hääkuvauksille, ja vaikka häiden järjestäminen on tällä hetkellä kielletty koronarajoitusten takia, oli liikkeellä runsaasti hääasuihin pukeutuneita pariskuntia kuvaajineen.

syksyinen puisto

Łazienki on tasapainoinen kokonaisuus vesi-, metsä- ja nurmikkoalueita sekä rakennuksia. Puistosta löytyy muutama kahvila, mutta hyvällä säällä jonot saattavat venyä pitkiksi.

riikinkukko puola

Puiston eläimet

Puistossa on paljon lintuja, mutta annetaan erityismaininta vapaana oleville riikinkukoille. Värikkäiden siivekkäiden lisäksi puistossa on varmasti ainakin yksi vitivalkoinen riikinkukko. Linnut ovat kesyjä ja tulevat helposti hyvinkin lähelle. Lisäksi puistossa on paljon sorsia ja puluja, joiden ruokkiminen onkin paikallisten mielestä oivallinen sunnuntaiaktiviteetti. Lisäksi pieneläimet, kuten oravat ja jyrsijät ovat yleinen näky puistossa.

Kerrottakoon tähän kohtaan huvittava oravatarina. Itse en mielelläni mene oravien välittömään läheisyyteen, sillä haluan välttää niiden pureman. Minulle on iskostunut vahvasti mieleen sellainen fakta, että oravan purressa se tosiaan puree niin lujaa, että sen hampaat osuvat yhteen. Näinkin viime vierailullani oravan melko lähellä maassa, ja päätin lähestyä sitä ottaakseni kuvan. Yllätyksekseni orava kuitenkin käänsi päätään ja lähti hyppimään minun suuntaani. Otin pari juoksuaskelta perääntyäkseni tilanteesta. Ainostaan 30 sekuntia myöhemmin arviolta 3-vuotias lapsi meni ruokkimaan samaista oravaa kädestä. Havainnollistava kuva alla.

orava puistossa

Miksi juuri Łazienki Park?

Itse nautin puiston rauhallisesta tunnelmasta. Syksyn väriloisto tuo mukaan vielä oman tunnelmansa. Nautin siitä, että voin vaellella puistossa vailla päämäärää löytäen toinen toistaan upeampia kohteita. Arvostan, että voin olla joko omissa oloissani kulkien rauhallisempia pätkiä tai voin löytää itseni ihailemasta samoja näkymiä kuin kymmenet muut.

Łazienki Park syksy

Puistossa saa helposti vietettyä tunnin jos toisenki. Valitettavasti valoisa aika on jo kortilla, joten töiden jälkeen vastaavasta puistokävelystä on turha haaveilla. Onneksi viikonloppuna on aikaa.

-Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *