Korona Puolassa on aihe, joka minun oli tarkoitus skipata kokonaan. Nyt kuitenkin virus on levinnyt odotettua laajemmalle, joten ajattelin jakaa teille tilannekatsauksen Varsovasta. Teksti perustuu omiin havaintoihini sekä uutisista saatuihin tietoihin. Jätän kuitenkin omat mielipiteeni pois tästä kirjoituksesta.

Korona Puolassa

Korona Puolassa

Puolan ensimmäinen koronatapaus on varmistettu neljäs maaliskuuta, kymmenes maaliskuuta varmistettuja tapauksia on seitsemäntoista ja kaksi päivää sitten varmistettuja tapauksia on 49. Eilen, perjantaina 13.3. vahvistettujen tapausten määrä oli 64 ja yksi tartuntaan menehtynyt.

Puolassa on toteutettu nopeasti erilaisia varotoimenpiteitä. Esimerkiksi koulut ja päiväkodit suljettiin kahdeksi viikoksi jo aiemmin tällä viikolla. Lisäksi yleisötapahtumat pistettiin kieltoon. Nyt uusimpana tietona Puola on päättänyt sulkea rajat huomisesta sunnuntaista alkaen. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että mun ensi viikolle suunniteltu reissu Turkuun peruuntuu. Toki olin päättänyt perua reissun jo aiemmin tällä viikolla ja ehdin jo perumaan junaliput sekä hostelliyön, mutta silti määräys pääsi yllättämään. Puolan lisäksi Tanska on päättänyt sulkea rajat ainakin muutamaksi viikoksi.

Korona Varsova

Korona Varsovassa

Vielä aiemmin tällä viikolla kaupunki vaikutti normaalilta. Keskiviikosta asti erilaisia varotoimia on tehostettu ja muutaman päivän aikana kaupunki on muuttunut vilkkaasta pääkaupungista lähes aavemaisen hiljaiseksi. Kävin viimeksi torstaina kuntosalilla ja astuessani sisälle pukuhuoneeseen ainoastaan muutamassa lokerossa oli lukko. Minun oli pakko varmistaa paikalla olleelta managerilta, olisiko sali ylipäätänsä auki. Huojentuneena suoritin treenini kuin minä tahansa normaalina päivänä. Eilen, perjantaina, tuli kuitenkin jo ennakoimani ilmoitus ja kuntosali on nyt ainakin muutaman viikon suljettuna.

Monet kauppakeskukset, elokuvateatterit, baarit ja kahvilat ovat olleet auki normaalisti eiliseen asti, mutta nimensä veroisesti epäonnen perjantaina monet paikat sulkivat ovensa iltakymmeneltä ilman tarkkaa tietoa siitä, milloin ne avataan seuraavaksi. Ruokakaupat, apteekit ja osa ravintoloista jatkavat toimintaansa normaalisti.

varsova korona ruokakauppa

Ruokakauppojen tilanne

Ruokakaupat ovat normaalisti auki ja varastotilanne vaihtelee kaupoittain. Olen käynyt tällä viikolla kolmesti kaupassa. Maanantaina kauppareissuni oli normaali. Torstaina huomasin ihmisten varautuneen, sillä varsinkin lihahyllyt huusivat tyhjyyttään. Lisäksi pastakastikkeiden saatavuus oli todella huonoa ja pastahyllyt normaalia tyhjemmät. Torstaina vessapaperia oli saatavilla kaupasta. Myös jonot olivat tavallista pidemmät.

Kävin myös tänään aamulla ruokakaupassa, tällä kertaa keskustassa. Paistopistetuotteet ovat valmiiksi pussitettuina ja ihmisiä oli kaupassa ainoastaan muutamia kymmeniä. Keskustan liikkeessä oli kaikkea muuta saatavilla normaalisti, mutta vessapaperit olivat yksinkertaisesti loppu. Yleisesti ottaen ainakaan tällä hetkellä hamstraamiselle ei ole tarve, vaikka itsekin voin myöntää ostaneeni muutaman ylimääräisen kalapuikkopakkauksen ja ranskalaispussin pakastimeen.

Etätöissä

Meillä on töissä huomioitu tilanne hyvin. Meitä on kannustettu etätöihin ja ensi viikosta alkaen myös minä aion tämän mahdollisuuden hyödyntää. Puolityhjät aamujunat kertovat siitä, että monet muutkin puolalaiset ovat mahdollisuuksien mukaan siirtyneet työskentelemään kotona. Toimistollamme on lisätty käsidesien ja siivouksen määrää sekä ohjeistettu meitä työntekijöitä asianmukaisesti ja ajantasaisesti. Lisäksi ulkomailta palaavien työntekijöiden on työskenneltävä etänä kolme viikkoa.

Korona Puolassa tiivistetysti

Kaiken kaikkiaan Puolassa ollaan otettu tilanne vakavasti ja ryhdytty toimenpiteisiin hyvin ripeästi ensimmäisen tartunnan tultua ilmi. Toistaiseksi tartuntojen lukumäärä on kasvusuunnassa, mutta ihmiset pysyttelevät pitkälti kotona.

-Marika

Marika Uncategorized

6 Replies

 1. Tämä oli hyvä ja kattava kertomus Puolan tilanteesta. Lisäsin sun artikkelinlinkin blogiini.

  1. Kiitos Kati. Musta on kiva olla myös perillä muiden maiden tilanteesta sekä tietysti samassa tilanteessa olevien suomalaisten tilanteesta.

 2. Hei, pitääkö paikkansa ettei yli 70 v koronaan sairastuneita oteta sairaalaan Puolassa? Tieto on peräisin Suomessa pitkään asuneelta puolalaisrouvalta joka nykyään asuu Puolassa. Vastaatko sähköpostiini kiitos.

 3. Huomenta,

  Onko Puolan läpi mitään mahdollisuutta päästä omalla autolla Liettuaan.

  Kiitos avustasi

  1. Hei Martti,

   Käsittääkseni läpiajo ei ole tällä hetkellä mahdollista, sillä rajat ovat kiinni toistaiseksi ainakin ensi viikkoon asti. Ja tämänkin jälkeen saattaa olla sellainen tilanne, että vain työmatkat sallitaan. En ole täysin perehtynyt asiaan, joten saatan olla väärässä.

   Terkuin Marika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *