Gdansk on varmasti monelle turkulaiselle tuttu kaupunki, sillä lentomatka Turusta kestää hieman päälle tunnin ja lentoliput saa taskuun erittäin halvalla.

Gdansk yöllä

Gdansk yöllä

Öinen kaupunki on hiljainen ja kaunis. Saavuin juna-asemalle illalla yhdentoista pintaan ja lentoni lähti aamuseitsemältä kohti Turkua. Nopeimmat ehtivätkin jo laskea, että tässä kohtaa minulla oli kahdeksan tuntia luppoaikaa. Varasin itselleni hostellin, jotta ehtisin ottamaan muutaman tunnin nokoset ennen lentoa. Ajattelin kirjoittaa hostellista erikseen, sillä (tietääkseni) ensimmäinen hostelliyöni oli onnistunut kokemus, ja haluan kehua valitsemaani yöpaikkaa.

Kävellessäni kaupungin läpi en juurikaan nähnyt ihmisiä muualla kuin ravintoloiden terasseilla. Kaupat olivat kiinni ja autoja ei liikkunut pikkukaduilla nimeksikään. Jokirantaan saavuttuani jäin hetkeksi ihailemaan valaistua maailmanpyörää ja karusellia ennen kuin suuntasin hostelliin.

Gdansk aamulla

Aamulla

Heräsin aamulla neljän aikaan, ja minulle jäi puolisen tuntia ennen kuin tilaamani Uber-kyyti saapui. Päätin suunnata jokirantaan ihailemaan maisemia ja nauttimaan aamuauringosta. Aamuneljältä kaupunki oli yötäkin hiljaisempi, sillä kohtasin ainoastaan muutaman satunnaisen kulkijan. Näistä satunnaisista kulkijoista kolmen nuoren miehen porukka sattui olemaan suomalaisia, joten vaihdoin heidän kanssaan muutaman sanasen. Lyhyehkön keskustelun jälkeen minä suuntasin odottamaan kyytiä, ja herrasmiehet suuntasivat jatkamaan jo pitkäksi venähtänyttä iltaansa.

gdansk

Gdansk päivällä

Saavuin sunnuntaina Gdanskin lentokentällä n. neljän pintaan, sillä lentoni oli hieman myöhässä. Kohtasin kuitenkin heti alkuun iloisen yllätyksen, sillä sunnuntaina bussit ovat ilmaisia, ja matka kentältä keskustaan sujui odotettua jouhevammin.

Lämpöinen päivä ja (ainakin Suomessa) alkanut kesäloma houkuttelivat varmasti turisteja paikalle, sillä rauhalliset kadut olivat muuttuneet ihmisvilinäksi. Mukulakivet, ihmispaljous ja vedettävä lentolaukku eivät olleet paras yhdistelmä, mutta vaivansa arvoisia. Olin aikatauluttanut vierailuni niin, että minulla olisi sunnuntaina kolmisen tuntia aikaa syömiseen ja rentoutumiseen, mutta myöhästyminen tietysti söi näistä yhden. Ravintolan sijaan päätin hakea kaupasta evästä ja suunnata jokirantaan syömään.

gdansk jokiranta

Jokirannasta löytyy mukavasti istumatilaa ruuhkaisenakin kesäpäivänä, ja lämpöasteiden hipoessa miltei kolmeakymppiä kylmä juoma ja täytetty sämpylä maistuivat yllä näkyvissä maisemissa.

Myös itse joki oli eläväinen, sillä jokirannasta on mahdollista lähteä risteilemään merirosvoaluksella, vuokrata taksiauton näköinen vene tai lähteä matkaan omalla huvijahdilla.

Olisin halunnut kirjoittaa teille mun vinkeistä, mutta molemmat vierailuni olivat niin lyhyitä tällä kertaa, joten jätetään käytännön vinkit toiseen kertaan. Lisätietoa Gdanskista voi kuitenkin lukea tästä linkistä.

-Marika

Marika Puolan matkakohteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *