Fat Thursday, eli vapaasti suomennettuna lihava torstai on mun uusi lempparijuhla. Sain kuulla tämän juhlapäivän olemassaolosta vasta keskiviikkona, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Fat Thursday

Mikä on Fat Thursday?

Kerrottakoon heti alkuunsa, että omat tietoni perustuvat puhtaasti internetistä löytämiini tietolähteisiin sekä osittain työkavereideni kertomuksiin.

Fat Thursday, eli lihava torstai on vahvasti sidoksissa kirkollisiin juhlapyhiin, ja sen perimmäisenä tarkoituksena on herkutella ennen paaston alkamista. Juhlan päivämäärä vaihtelee vuosittain, mutta juhlapäivää vietetään aina viimeisenä torstaina ennen tuhkakeskiviikkoa ja sen jälkeen alkavaa kuuden viikon paastoa.

Puola on tunnetusti uskonnollisempi maa kuin Suomi, ja useat paikalliset viettävät paastoa. Paaston aikana useat paikalliset kieltäytyvät alkoholista ja lihasta kokonaan aina pääsiäiseen asti. Tähän kohtaan todettakoon, että vaikka vietän lihavaa torstaita, paastoon en lähde mukaan.

Mitä silloin syödään?

Torstaina on siis lupa herkutella, ja ”perinteisinpänä” herkuttelumuotona tunnetaan erilaiset munkit ja donitsit. Päivän aikana voikin bongata useita tarjouksia niin leipomoissa, ruokakaupoissa, kahviloissa kuin pikaruokaloissakin. Esimerkiksi kuvassa näkyvä munkki maksoi 1,29 zlotya, eli noin kolmisenkymmentä senttiä.

Toinen perinteinen tarjottava on ”Angel wings”, eli vapaasti suomennettuna enkelin siivet. Itse en ole näitä maistanut, tai oikeastaan edes bongannut, enkä siksi osaa kertoa niistä sen enempää. Mikäli haluatte lukea asiasta enemmän, tästä löytyy linkki lähteistä luotettavimpaan, eli Wikipediaan.

Käytännössä kuitenkin kaikki mahdollisimman rasvainen, sokerinen ja epäterveellinen ruoka kuuluu tämän päivän annoslistaan. Erilaisia eineksiä ja alkoholia unohtamatta.

Ketkä juhlivat?

Juhlaa juhlivat (yllättävästi) puolalaiset, asuinmaasta huolimatta. Lisäksi Puolassa asuvat maahanmuuttajat, kuten minä, pääsemme nauttimaan tästä traditiosta. Fat Thursdayta juhlitaan myös muutamassa muussa Euroopan valtiossa, kuten Saksassa, Espanjassa ja Italiassa. Juhlan merkitys tai nimi ei ole tismalleen sama joka maassa, mutta sen perimmäinen tarkoitus on.

Miksi tämä on uusi lempijuhlani?

Vastaus on yksinkertainen, juhlan tarkoituksena on herkutella. Toinen syy lienee se, että olen koko helmikuun ajan kaivannut laskiaispullia, varsinkin kun sosiaalinen media on ollut täynnä noita kermavaahdolla ja hillolla täytettyjä herkkuja. Näin ollen lihava torstai on mulle uusi laskiainen.

-Marika

Ps. Ajattelin huomenna kertoa, miten mun helmikuun to do -list toteutui, ja mitä mun maaliskuun to do -listalta löytyy.

Marika Varsovassa ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *